Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etopedie (KAT / KETOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KETOP - Etopedie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vývoj ústavní péče z historického pohledu - definice pojmu - ústav, funkce ústavů, historický exkurz - vývoj ústavní péče, vězeňství - vězeňské systémy2. etopedie - součást speciální pedagogiky - vymezení pojmů, vývoj terminologie, předmět, cíl a metody3. vztah etopedie a jiných vědních oborů - propedeutické vědní obory (pedagogika, psychologie, sociologie, penologie a kriminologie) - vybrané pojmy a jejich definice (např. základní znalosti z vývojové psychologie ve vztahu k poruchám chování, krizová intervence, PMS, alternativní tresty, atd. - propojenost a vzájemné mezioborové souvislosti4. poruchy chování a emocí - vývoj terminologie, definice, vymezení pojmů, současné trendy - děti s problémy v chování, děti s poruchou chování- klasifikace poruch chování a emocí z hlediska společenské závažnosti, z hlediska věku, dle převažující složky osobnosti- vymezení problematiky sy ADHD a specifických vývojových poruch učení a chování5. systém péče o jedince s poruchami chování a emocí- etopedická zařízení v ČR - charakteristika, funkce jednotlivých zařízení, odlišnosti, přehled zařízení- ústavní a ochranná výchova6. vybrané nežádoucí formy chování z pohledu etopedie- násilné chování - agresivita, agrese, sebepoškozování- šikana- závislost, návykové chování

Získané způsobilosti

vyhledává, získává a osvojuje si informace, dává je do logických souvislostí k efektivnímu využití v procesu učení a praktickém životě přemýšlí o nesrovnalostech a jejich příčinách, o souvislostech a jejich příčinách, při využití vlastního úsudku a zkušeností hledá možná řešení, navrhuje postupy řešení využívá získané znalosti a zkušenosti, aplikuje v dalších situacích či v jiných oblastech profesního zaměření vytváří si základní přehled pro další specifikaci profesního zaměření

Literatura

Vítková, M. Integrativní speciální pedagogika. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-51-6.Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-226-2.Nešpor, K. Návykové chování a závislost. 3. aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-267-6.Janský, P. Problémové dítě a náhradní výchovná péče ve školských zařízeních. Hradec Králové: Gaudeamus, 2004. ISBN 80-7041-114-7.Vojtová, V. Přístupy k poruchám emocí a chování v součastnosti. Brno: Masarykova univerzita, 2005. ISBN 80-210-3532-3.Říčan, P. S Romy žít budeme - jde o to jak. 2. upr. vyd. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-410-9.Kolář, M. Skrytý svět šikanování ve školách. Praha: Portál, 1997. ISBN 80-7178-123-1.Lakomá, J. Skupinová psychoterapie v reedukačním procesu. Praha: Psyché, 1993. Spousta, V. Speciálně pedagogická diagnostika etopedická. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1995. ISBN 80-210-1261-7.

Požadavky

Absolvování exkurze v zařízení.Písemná úvaha - téma týkající se etopedie na základě vlastního výběru.80% docházka.Písemný test, popřípadě ústní prezentace zadaných otázek.

Garant

Mgr. Jitka Žlunková

Vyučující

Mgr. Hana BednářováMgr. Julie Wittmannová, Ph.D.Mgr. Jitka Žlunková