Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kompenzační cvičení (KAT / KKOMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KKOMC - Kompenzační cvičení, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře1. Zápočtové požadavky, zásady bezpečnosti během výuky, organizační pokyny, přehled literatury.2. Tělesná cvičení ? jednotlivé druhy: cvičení uvolňovací, protahovací a posilovací; cvičenísebeuvědomovací a stabilizační; cvičení dechová a relaxační; cvičení rovnovážná, koordinační;cvičení pro rozvoj vytrvalosti, pro rozvoj síly a pro rozvoj rychlosti; cvičení kondiční,zdravotní a rehabilitační. Charakteristika kompenzačních cvičení, cíl, zásady při prováděnítělesných cvičení. Svalový systém ? svaly s převážně posturální funkcí a svaly s převážněfázickou funkcí.3. Základní cvičební polohy vyrovnávacích cvičení ? lehy (leh, leh pokrčmo, leh na břiše, leh naboku), vzpory a podpory, sedy (sed, sed pokrčmo, sed zkřižný skrčmo, sed na lavičce, sed nažidli), kleky (klek, klek sedmo), stoj.4. Uvolňovací cvičení, protahovací cvičení ? charakteristika, účinek, zásady, kontraindikace.Kroužení, komíhání, vytřásání, úlevové polohy. Fyziologické základy protahovacích cvičení:napínací reflex, ochranný útlum. Jednotlivé druhy pohybů ve vztahu k protahování. Strečink,strečinkové techniky s prvky PNF, pasivní strečink.5. Uvolňovací a protahovací cvičení zaměřená na horní končetiny a oblast pletence ramenního,oblast šíje a svalů prsních.6. Uvolňovací a protahovací cvičení zaměřená na vzpřimovač trupu a čtyřhranný sval bederní.Vertebrogenní obtíže.7. Uvolňovací a protahovací cvičení zaměřená na oblast pánve a dolní končetiny.8. Posilovací cvičení ? charakteristika, účinek, zásady, kontraindikace. Velikost odporu, výdrž,počet opakování, druhy kontrakce. Stabilizační cvičení.9. Posilovací cvičení zaměřená na dolní fixátory lopatek, svaly břišní, hýžďové svalstvo.10. Posturální vady ? vyrovnávací cvičení zaměřená na kyfotické držení těla, zvětšenou bedernílordózu, plochá záda a skoliotické držení.11. Vyrovnávací cvičení při oslabení dolních končetin. Kompenzační pomůcky.12. Cvičení dechová a relaxační.13. Plnění zápočtových požadavků.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti a praktické dovednosti z oblasti kompenzačních cvičení. Je schopen aplikovat zásady správného uvolňování, protahování i posilování do konkrétních cvičebních tvarů. Dokáže korigovat jednotlivé cvičební polohy a stanovit kontraindikační působení při problémech s podpůrně-pohybovým systémem. Výběrem vhodných cviků je schopen cíleně ovlivnit svalový tonus příslušných svalových skupin tak, aby se zlepšilo držení jednotlivých tělesných segmentů a pozitivně se ovlivnilo držení těla.

Literatura

Bursová, M. (2005). Kompenzační cvičení. Praha: Grada. Botlíková, V., & Kortánek, J. (2009). Pozdrav monitoru: cvičení pro všechny, které u počítače bolí tělo. Praha: Vašut. Dostálová, I., & Miklánková, L. (2005). Protahování a posilování pro zdraví. Olomouc: Hanex. Dobeš, M., & Dobešová, P. (2006). Základy zdravotního cvičení. [Havířov]: Domiga. Kabelíková, K.; Vávrová, M. (1997). Cvičení k obnovení a udržování svalové rovnováhy (průprava ke správnému držení těla). Praha: Grada Publishing. Kazimír, J., & Klenková, M. (2007). Lady Pilates : cesta za zdravím, krásou a štíhlou linií. Praha: Ikar. Delavier, F. (2007). Posilování: anatomický průvodce. České Budějovice: Kopp. Nelson, A., G., & Kokkonen, J. (2009). Strečink na anatomických základech. Praha: Grada. Botlíková, V., Čermák, J., Chválová, O., & Dvořáková, H. (2000). Záda už mě nebolí. Praha: Jan Vašut. Pilates World University. (2010). Anatomy for Pilates. London: Primal Pictures. Srdečný, V., & Srdečná, H. (2001). Cvičení podle Klappa. Praha: Onyx. Dobešová, P. (2005). Cvičíme s měkkým míčem: cviků pro zlepšení pohybové koordinace a správné držení těla. Havířov: Domiga. Novotná, H. (2001). Děti s diagnózou plochá noha. Praha: Olympia. Novotná, H., & Kohlíková, E. (2000). Děti s diagnózou skolióza. Praha: Olympia. Hošková, B., Matoušová, M. (2007). Kapitoly z didaktiky zdravotní tělesné výchovy. Praha: Karolinum. Srdečný, V., & Srdečná, H. (2001). Sebeuvědomování pohybem. Praha: Onyx. Dostálová, I., & Gaul Aláčová, P. (2006). Vyšetřování svalového aparátu. Olomouc: Hanex.

Požadavky

80% docházka, seminární práce

Garant

doc. PhDr. Ludmila Miklánková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Miklánková, Ph.D.Mgr. Amr Zaatar, Ph.D.