Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplementární metody pohybové terapie 1 (KAT / KMPT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KMPT1 - Komplementární metody pohybové terapie 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Zdraví jako jednota tělesné, duševní, sociální dimenze člověka.2. Historicko-kulturní pohled na problematiku psychosomatické medicíny.3. Základní teoretické koncepce psychosomatické medicíny.4. Transkulturní a historický pohled na problematiku a efekty celostních pohybových terapií.5. Verifikace terapeutických efektů komplementárních metod jako základ pro aplikaci v praxi. Využití moderní přístrojové techniky pro verifikaci některýc léčebných efektů.6. Východní celostní směry pohybové terapie - jóga, tai či čuan, shiatsu.7. Komplementární metody léčby pohybem v podmínkách Evropské kultury a jejich uplatnění v současném systému tělesné kultury.Témata přednášek:1. Problematika lidského zdraví: subjektivní a objektivní úrověň zdraví, aktivní a pasivní zdraví. Tělesná, duševní, duchovní a sociální dimenze zdraví.2. Psychosomatická koncepce lidského zdraví. Základní teoretické koncepce psychosomatické medicíny.3. Základní principy a prostředky celostních koncepcí pohybové terapie.4. Využití prostředků současné vědy k objektivizaci některých efektů celostních pohybových terapií.5. Jógová terapie - základní principy a prostředky. Efekty jógové terapie na základní funkční systémy organismu. Hathajóga jako systém tělesných a duševních cvičení.6. Vybrané sestavy jógových cviků a jejich léčebné efekty I. část.7. Vybrané sestavy jógových cviků a jejich léčebné efekty II. část.8. Harmonizační cvičení - aplikace jógových cvičení v podmínkách evropské kultury I. část.9. Harmonizační cvičení - aplikace jógových cvičení v podmínkách evropské kultury I. část.10. Feldenkraisova metoda - sebeuvědomování pohybem. Základní koncepce, prostředky, metody. Příklady cvičení I. část.11. Feldenkraisova metoda. Příklady cvičení II. část.12. Zápočtový seminář - praktické ukázky cvičení studentů.

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat vybrané komplementární metody pohybové terapie, které použije u zdravotně oslabených a postižených osob.

Literatura

Kolektiv autorů. Alternativní medicína, možnosti a rizika. Praha: Grada Publishing, 1995. Votava, J., et al. Jóga očima lékařů. Praha: Avicenum, 1998. Véle, F. Kineziologie pro klinickou praxi. Praha: Grada Publishing, 1997. Baštecký, Šavlík et al. Psychosomatická medicína. Praha: Grada Publishing, 1994. Danzer, G. Psychosomatika - Celostní pohled na zdraví těla i duše. Praha: Portál, 2001. Dvořák, R. Základy kinezioterapie. 3. vyd., (2. přeprac.). Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1656.

Požadavky

70% docházkapsychologie

Garant

RNDr. Pavel Vodička