Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sporty CP (KAT / KSPCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KSPCP - Sporty CP, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dětská mozková obrna a další poruchy mobility s podobným klinickým obrazem: teoretická hodina.- informace ze somatopatologie (obraz DMO, členění); specifika psychologická, sociální (vrozené postižení)- raná péče, poradenství ve vztahu k pohybovým aktivitám- SPC a integrovaná výuka (individuální plán do TV)2. Sport a osoby s poruchami hybnosti: teoretická hodina.- CP-ISRA a Česká federace Spastic Handicap o. s.; Paralympijské hnutí a sportovci s poruchou hybnosti- klasifikace sportovců v CP - ISRA, otázka minimálního postižení3. Rekreační formy PA (indoor/outdoor)4. Paralympijské sporty ? letní a zimní- Specifika, klasifikace5. Specifické sportovní disciplíny (polybat, závěsný kuželník, quadrugby, 7side socker /fotbal pro 7 hráčů/ apod.)- kombinace teoretických poznatků a praktické výuky6. Cílové sporty (boccia, curling, bowling; další sporty golfového, kuželkového a střeleckého typu)7. Cílové sporty (boccia, curling, bowling; další sporty golfového, kuželkového a střeleckého typu) 8. Volejbal vsedě, basketbal na vozíku a další sporty pro sportovce s tělesným postižením (TP), s možností začlenění sportovce s poruchou hybnosti9. Plavání a jeho specifika u osob s poruchou hybnosti (Halliwickova metoda plavání, Bb kontakt)10. Sportovní trénink, soutěže a osoby s poruchou hybnosti ? specifika plánování, vedení, motivace, strategie tréninku; doporučení, kontraindikace11. Fyzioterapie a rehabilitace osob s DMO ? vztahy k pohybovým aktivitám, sportu, tréninku; mezioborový přesah; spolupráce12. a 13. Praktická výuka - sportovci se specifickými potřebami (s DMO, intelektuálním postižením apod.)- praktické začlenění do PA, implementace získaných teoretických znalostí- vlastní aplikace připravených vyučovacích jednotek- hodnocení, náměty k další práci

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen:1. využívat znalosti o možnostech pohybového vyžití osob s postižením (specificky osob s dětskou mozkovou obrnou a podobnými poruchami hybnosti) v praxi;2. analyzovat získané současné trendy v oblasti APA osob s poruchou hybnosti (somatopatologie, kompenzační pomůcky, sportovní pravidla, klasifikace, specifika sportovní přípravy atd.)3. zpracovat zadané téma ve formě seminární práce s využitím dostupné literatury; 4. připravit a realizovat vyučovací jednotku integrované hodiny TV;5. posoudit individuální potřeby a možnosti osob s poruchami hybnosti ve vztahu k aplikovaným pohybovým aktivitám.

Literatura

Čurdová, J., & Válková, H. Hodnocení sebevědomí u dětí s dětskou mozkovou obrnou. Olomouc: Julie Čurdová, 2005. Kudláček, M., & Ješina, O. Integrace žáků s tělesným postižením do školní tělesné výchovy. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-244-2053-0.Kudláček, M. Svět dětské mozkové obrny: nahlížení vlastního postižení v průběhu socializace. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0178-6.Ješina, O., Kudláček, M., Janečka, Z., Kukolová, P., Nekudová, B., Němcová, D., Rybová, L., & Štěrbová, D. Aplikovaná tělesná výchova. Olomouc: Univerzita Palackého, 2011. ISBN 978-80-244-2738-6.Kudláček, M., Ješina, O., Machová, I., & Válek, J. Aplikované pohybové aktivity pro osoby s tělesným postižením. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1655-7.Táborský, F. Cílové sporty: základní pravidla, organizace, historie. Praha: Grada, 2007. ISBN 9788024716374.Kraus, J. et al. Dětská mozková obrna. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1018-8.

Požadavky

1. Aktivní účast 80 % docházka (př. náhrady zameškaného učiva individuálním úkolem)2. Odevzdání projektové práce - příprava na vyučovací jednotku hodiny TV s dětmi s DMO (integrovaná výuka)3. Praktická prezentace přípravy na vyučovací jednotku TV se sportovci s DMO ve výuce KAT/SPCP4. Písemný test ze základů pravidel vyučovaných sportovních disciplín

Garant

Mgr. Julie Wittmannová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Julie Wittmannová, Ph.D.Mgr. Julie Wittmannová, Ph.D.