Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. OCHO2 - Krizový manag. a řízení (KAT / KSPO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KSPO2 - Spec. OCHO2 - Krizový manag. a řízení, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, principy a kategorie krizového managementu a krizového řízení, krizového plánování, ochrany obyvatelstva, hierarchizace pojmů. Globální rizika a jejich příčiny, možné důsledky na organizaci a její řízení. Analýza rizik území. Případové studie řízení mimořádných událostí. Fáze řízení za krizové situace. Ekonomika krizového řízení. Principy a základy bezpečnostního systému a krizového řízení ČR. Přehled historického vývoje. Plánování pro zajištění bezpečnosti a udržitelný rozvoj v ČR (územní, krizové, povodňové, havarijní a pro další situace). Metody pro podporu řízení a rozhodování. Psychologie krizového řízení. Právní normy mající vztah k bezpečnosti a krizovému řízení. Obranné a civilní nouzové plánování. Věcné zdroje pro řešení krizových situací. Hospodářská opatření pro krizové stavy. Zásady financování opatření k řešení krizových situací a k obnově území. Legislativa a postupy pro podporu stanovení náhrad při obnově území po živelních a jiných pohromách.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu ovládá teoretické základy krizového řízení a je připraven je použít v praxi při řešení krizových situací.

Literatura

Thompson, R. A. (2004). Crisis intervention and crisis management. Routledge. Aven, T. (2012). Foundations of risk analysis. Wiley. Zuzák, R., & Königová, M. (2009). Krizové řízení podniku. Praha: Grada. Roudný, R. (2004). Krizový management I.: ochrana obyvatelstva, mimořádné události. Pardubice: Univerzita Pardubice. Rektořík, J. a kol. (2004). Krizový management ve veřejné správě. Praha: Ekopress. Linhart, P. (2005). Některé otázky ochrany společnosti. Praha: Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Linhart, P., & Šilhánek, B. (2009). Ochrana obyvatelstva ve vybraných evropských zemích. Praha: MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Tichý, M. (2006). Ovládání rizika: analýza a management. V Praze: C.H. Beck. Beck, U. (2011). Riziková společnost. Praha: Sociologické nakladatelství. Smejkal, V., & Rais, K. (2010). Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. Praha: Grada. Šilhánek, B., & Dvořák, J. (2003). Stručná historie ochrany obyvatelstva v našich podmínkách. Praha: Ministerstvo vnitra, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Eichler, J. (2007). Terorismus a války na počátku 21. století. Praha: Karolinum.

Požadavky

K získání zápočtu je třeba aktivita při semináři a zpracování seminární práce. Udělení zápočtu je podmínkou absolvování zkoušky.

Garant

doc. Ing. Jaromír Novák, CSc.

Vyučující

Ing. Zdeněk Melichaříkdoc. Ing. Jaromír Novák, CSc.