Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. ped. a psych. poradenství (KAT / KSPPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KSPPP - Spec. ped. a psych. poradenství, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Speciální poradenství - definice, funkce, cíle; hlavní poradenské směry a teoretická východiska poradenství. Legislativa.2. Poradenský proces, jeho zásady a fáze. Poradenské intervence. Typy problémů v poradenství, překážky a rizika poradenského procesu.3. Osobnost poradce, vzdělávání v poradenství. Syndrom vyhoření - intervence (Cvičení "Jak se vypořádat se stresem").4. Poradenství pro volbu povolání.5. Systém výchovného poradenství. Učitel, výchovní poradci na školách, školní speciální pedagog, školní psycholog.6. Pedagogicko-psychologické poradny, Speciálně pedagogická centra.7. Poradenské aktivity dalších institucí; komunitní programy a aktivity.8. Střediska výchovné péče, diagnostický a výchovný ústav; kurátor pro mládež.9. Pedagogicko-psychologická diagnostika, poradenská diagnostika a diagnostika školní zralosti.10. Drogová prevence, poradenské aktivity a služby v adiktologii.11. Forenzní psychologie, kriminalita dětí a dospívajících. Šikana a násilí ve škole.12. Supervize v pomáhajících profesích, standardy sociální péče.13. Internetové poradenství, VŠ poradenství.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti z oblasti poradenství, přehled o formách poradenské intervence v širokém spektru působení a osvojí si základní praktické poradenské kompetence. Tyto znalosti a zkušenosti bude schopen využít ve svém profesním zaměření, ve školní i jiné oblasti. Dále se naučí rozpoznávat problém, s nímž potenciální klient přichází, naplánovat způsob řešení vzniklé situace a zvolený způsob řešení flexibilně modifikovat dle aktuální situace.

Literatura

Matějček, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha: SPN, 1992. Elliotová, M. Jak ochránit své dítě. Portál, Praha., 1995. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Portál, Praha., 1997. Čálek, O. Možnosti poradenské pomoci při prevenci výchovných obtíží. Karolinu, Praha., 1992. Hutař, J. Sociálně-právní minimum pro zdravotněpostižené. SzdP ČR, PRaha., 1996. Vymětal, L. Úvod do psychoterapie. Psychoanalytické nakladatelství, Praha., 1992. Drapela, V. J., Hrabal, V. a kol. Vybrané poradenské směry. UK, Praha., 1995. Novosad, L. Základy speciálního poradenství. 2. vyd. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-174-3.

Požadavky

1. 80% účast (aktivní participace)2. Zpracování seminární práce na zadané téma.3. Úspěšné zvládnutí závěrečného testu.

Garant

Mgr. Julie Wittmannová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Julie Wittmannová, Ph.D.