Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy toxikologie (KAT / KZATO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / KZATO - Základy toxikologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, cíle a náplň předmětu. Základní pojmy. Informační zdroje v toxikologii. Škodliviny s místními účinky, s celkovými účinky a s pozdními účinky. Faktory ovlivňující účinek látky. Interakce toxických látek v organismu. Osud cizorodých látek v organismu. Přehled toxikologie anorganických látek. Přehled toxikologie organických látek. Látky ovlivňující přenos kyslíku v těle. Mutagenní a karcinogenní látky. Látky nebezpečné pro životní prostředí. Chemické bojové látky; chemický terorismus.

Získané způsobilosti

Orientace v oblasti "chemické bezpečnosti" ve společnosti.

Literatura

Tollgyessy, J. et al. Chémia, biológia a toxikologia vody a ovzdušia. Bratislava: Veda, 1989. Patočka, J. Úvod do obecné toxikologie. Prokeš J. et al. Základy toxikologie. Praha: Galen, 2005.

Požadavky

Rozsah i výběr jednotlivých tématických okruhů je dán určením cílové skupiny frekventantů - studujících druhého ročníku fakulty tělesné kultury. K získání zápočtu je třeba uspět v písemném testu. Pro úspěšné absolvování zkoušky musí být student schopen prezentovat základní fakta a k uvedeným tématickým okruhům (např. nebezpečnost chemických sloučenin; interakce chemické sloučeniny s organismem; příklady působení vybraných typů jedů).

Garant

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.