Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plavání v APA (KAT / PLAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / PLAP - Plavání v APA, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam plavání a využití vodního prostředí u osob s postižením, mezinárodní organizace a sportovní akce obsahující plavání pro osoby s postižením. Specifika věková. Bezpečnost, evaluace.2. Halliwickova metoda plavání3. Vybrané formy výuky plavání, specifika pro osoby se sluchovým postižením4. Vybrané formy výuky plavání, specifika pro osoby se zrakovým postižením5. Vybrané formy výuky plavání, specifika práce s dětmi předškolního věku, mladšího školního věku6. Plavecký bazén - Halliwickův koncept plavání I.7. Plavecký bazén - Halliwickův koncept plavání II.8. Plavecký bazén - osoby se sluchovým postižením I.9. Plavecký bazén - osoby se sluchovým postižením II.10. Plavecký bazén - osoby se zrakovým postižením II.11. Plavecký bazén - věková specifika12. Aquagymnastika, potápění, skupinové plavecké hry a činnosti, využití pomůcek13. Vlastní praktické vystoupení ? vedení lekce (osoba s postižením)POZN. Lekce 6. - 13. probíhají v plaveckém bazéně.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen:1. využívat znalosti o možnostech pohybového vyžití osob s postižením ve vodním prostředí (s ohledem na specifika postižení a věková specifika)2. analyzovat a modifikovat získané poznatky z výuky plavání; 3. připravit a realizovat plaveckou lekci pro klienta s různými specifickými potřebami 5. kriticky posoudit individuální potřeby a možnosti osoby s postižením ve vztahu k jejímu pobytu ve vodním prostředí.

Literatura

Pacholík, V., Vlčková, I., & Blahutková, M. Halliwickova metoda plavání. Brno: Masarykova univerzita, 2009. ISBN 978-80-210-4840-9.Gayle, G. W., Lepore, M., & Stevens, S. F. Adapted aquatics programming: a professional guide. Champaign: Human Kinetics, 1998. ISBN 0880116951.Kudláček, M., Ješina, O., Machová, I., & Válek, J. Aplikované pohybové aktivity pro osoby s tělesným postižením. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1655-7.Čechovská, I., & Miler, T. Plavání. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2154-5.Bělková-Preislerová, T. Zdravotní a léčebné plavání. Praha: Karolinum, 1995. ISBN 807066990X.

Požadavky

1. Aktivní účast 80 % docházka náhrada zameškaného učiva individuálním úkolem)2. Odevzdání projektové práce - příprava na plaveckou lekci dle specifik klientů3. Praktická prezentace přípravy v bazénu ve výuce KAT/PLAP4. UPOZORNĚNÍ: po teoretickém úvodu se výuka koná formou praktických plaveckých lekcí (kombinace práce s klienty /osobami se specifickými potřebami/ a samostatný výcvik) a probíhá v plaveckém bazénu.

Garant

Mgr. Radka Bartoňová

Vyučující

Mgr. Radka BartoňováMgr. Svatava PanskáMgr. Julie Wittmannová, Ph.D.