Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie (KAT / PSCHI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / PSCHI - Psychiatrie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu psychiatrie, nárys historického vývoje. Současné možnosti léčby psychických onemocnění.2. Prevence v psychiatrii a duševní hygiena. Duševní nemoc a společnost (vývoj názorů na duševní nemoc. Práva duševně nemocných. Nejdůležitější deklarace týkající se lidských práv nemocných).3. Obecná psychiatrie:Vědomí a jeho poruchy (poruchy kvantitativní a kvalitativní. Spánek a jeho poruchy.Vnímání a jeho poruchy (iluze, halucinace).Myšlení a poruchy myšlení (kvantitativní a kvalitativní poruchy. Bludy)Poruchy paměti (rozdělení, příčiny).Poruchy intelektu (oligofrenie-mentální retardace, deteriorace, demence).4. Obecná psychiatrie:Poruchy pozornosti.Emoce, nálady a jejich poruchy.Vůle, jednání a jejich poruchy.Poruchy osobnosti (rozštěp, degradace, příčiny).Poruchy pudů a instinktů (suicidium, homicidium, panika, bulimie, anorexie, poruchy sex. pudu).5. Speciální psychiatrie:Neurotické, stresové a somatomorfní poruchy.Fobické úzkostné poruchy(Agorafobie, sociální fobie, specifické fobie), panická porucha, obsedantně nutkavá porucha).Reakce na těžký stres a poruchy přizpůsobení (Postraumatická stresová porucha ).Dissociativní poruchy.Somatomorfní poruchy.6. Speciální psychiatrie :Poruchy psychického vývoje (Specifické vývoj. Poruchy řeči a jazyka. Specifické vývoj. Poruchy školních dovedností. Pervazivní vývoj. Poruchy. Poruchy chování. Tikové poruchy. Dětské neurózy (enuréza, enkopréza, ruminace, koktavost, aj.). Poruchy přijímání jídla (bulimie, anorexie).7. Speciální psychiatrie:Poruchy osobnosti a chování dospělých (psychopatie, rozdělení, příčiny).8. Psychózy ( schizofrenie, poruchy s trvalými bludy: Parafrenie, paranoia. Schizoafektivní porucha. Efektivní poruchy (problematika depresí).Organické duševní poruchy: Demence. Duševní poruchy, poruchy osobnosti a chování způsobené poškozením, onemocněním či dysfunkcí mozku a somatickou nemocí.9. Speciální psychiatrie:Poruchy duševní a poruchy chování způsobené užíváním psychoaktivních látek (alkoholismus-akutní intoxikace, abuzus, chronický alkoholismus, odvykací stavy, alkoholické psychózy, alkohol. demence, epilepsie, apod.), drogy.10. Seminář:Problematika neurotických potíží.11. Seminář:Problematika psychotických onemocnění.12. Seminář:Problematika alkoholismu a toxikománií.

Získané způsobilosti

Pochopení bio-, psycho-, sociálních souvislostí psychických poruch. Správný přístup k nemocným. Zásady sociálních interakcí nemocných a okolí. Základy resocializace psychicky nemocných.

Literatura

Kvapilík, J. a kol. Člověk a alkohol. Praha: Avicenum, 1985. Baštecký, j. a kol. Gerontopsychiatrie. Praha: Avicenum, 1994. Nešpor, K., Csémy, L. Léčba a prevence závislostí. Praha: Psychiatrické centrum, 1996. Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha - Galén, 1997. ISBN 80-85824-54-X.Seifertová, D., Praško, j., Höschl, C. Postupy v léčbě psychických poruch. Praha: Academia, 2008. Höschl, C., Libiger, J., Švestka, J. Psychiatrie. Praha: Tigis, 2002. Baštecký, J. Psychiatrie, právo a společnost. Praha: Galén, 1997.

Požadavky

Pohovor se studentem při kolokviu..

Garant

MUDr. Jiří Bilík