Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychomotorika A (KAT / PSMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / PSMA - Psychomotorika A, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Oblast vnímání vlastního těla - poznat funkce částí i vlastního těla, ovládat tělo, prožívat city a pocity, vyjádřit je pohybem. Sebepoznání. Sebezdokonalování.2. Oblast materiální - seznámení s předměty, tradičními i netradičními pomůckami, jejich získání, ovládnutí i využití.3. Poznání společenského prostředí, osob. Navázání kontaktu doteky, spoluprací, komunikací. Spolupráce, pomoc druhým.Tématické okruhy:1. Zařazení psychomotoriky v systému tělovýchovného procesu. Historie, součastnost.2. Význam psychomotoriky z hlediska fyziologického, emocionálního, kognitivního.3. Poznávání velikosti těla.4. Poznávání napětí a uvolnění.5. Vnímání stability a lability těla.6. Vnímání těla a prostoru.7. Vnímání pocitů a citů, jejich vyjadřování.8. - 10. Oblast materiální.11. Oblast společenská.12. Motodiagnostika.

Získané způsobilosti

Student získá zkušenosti a dovednosti využitelné v hodinách tělesné výchovy.

Literatura

Zelinová,M. (2007). Hry pro rozvoj emocí a komunikace. Praha : Portál. Blahutková, M. (2006). Psychomotorika pre každého. Prešov. Karásková, V. (2003). Pohybové hrátky pro děti zdravé i postižené. Olomouc: Univerzita UP. Karásková, V. (2007). Zábavná cvičení ve škole i doma. Olomouc : Univerzita Palackého. Piers, Ellen V. (2002). Piers-Harris 2 : Piers-Harris children s self-concept scale : manual. [Los Angeles, Calif.]. Karásková, V. (2002). Pohybem k výchově klienta s mentálním postižením. Olomouc : Univerzita Palackého. Ulrich, D. A. Test of gross motor development : Examiner s manual. Austin, Tex. : Pro-Ed, 2000. Karásková, V. (2000). Zábavná cvičení s mentálně postiženými. Olomouc: Univerzita UP.

Požadavky

- aktivní účast na výuce (80% docházka)- seminární práce- úspěšné absolvování testu- didaktický mikrovýstup zaměřený na využití cílených cvičení z oblasti psychomotoriky.

Garant

Mgr. Tomáš Vyhlídal

Vyučující

Mgr. Tomáš Vyhlídal