Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatopedie (KAT / SOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / SOP - Somatopedie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Somatopedie-pojetí oboru, ICF 2001.2. Specifické potřeby dětí s TP.3. Specifické potřeby dětí s DMO.4. Komplexní pojetí rehabilitace.5. Psychologické aspekty TP.6. Specifické potřeby v oblasti komunikace.7. Edukace dětí s TP.8. Integrace a poradenství.9. Pohybové aktivity dětí s DMO.10. Školní TV.11. Nové trendy v oblasti somatopedie.

Literatura

Kudláček, M., & Ješina, O. Integrace žáků s tělesným postižením do školní tělesné výchovy. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-244-2053-0.Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením: problematika pěti typů zdravotního postižení. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0054-3.Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-730-5.

Požadavky

Student musí získat 80% z maximálního počtu bodů (100b) tj. 80 bodů a aktivně se účastnit výuky (docházka min 80% + drobné seminární práce dle zadání)1. Prezentace kazuistiky: Seznámit se s žákem (resp. studentem) s tělesným postižením a jeho rodiči resp. zákonným zástupcem. Na základě setkání a rozhovoru s rodiči napsat seminární práci (charakteru speciálně pedagogické kasuistiky) o specifických vzdělávacích potřebách daného žáka. Ve Vaší práci se zaměřte na následující: a) základní informace o postižení; b) základní informace o rodinném prostředí (příp. vlivu postižení na vlastní rodinu ? rodiče, sourozenci); c) zařazení do školy a průběh výchovně vzdělávacího procesu (využití služeb SPC příp. PPP, existence IVP, asistent, přístupnost školy ? bariéry, postoje); d) TV, sport a volnočasové pohybové aktivity v rámci rodiny, školy a komunity; e) atd. Tato seminární práce bude mít rozsah 1str (okraje 2cm, písmo 10, řádkování 1,5). Součástí splnění úkolu bude také ústní prezentace dané kasuistiky v následujícím rozsahu (min 5 minut ?max. 8 min). pozn. v seminární práci a v ústní prezentaci (s využitím PPT) neuvádějte žádné identifikační údaje (jméno, adresu apod.)(max. 40 bodů; prezentace 20b, sem.práce 10b, kvalita kasuistiky 10b).2. Seminární práce na téma výchova a vzdělání dětí a mládeže s tělesným postižením: V této práci prokážete znalosti v probraných oblastech somatopedie a schopnost kriticky pracovat s citacemi odborných autorů. Vaším úkolem bude odpovědět na otázku: Jak postupovat při výchově a vzdělávání dětí a mládeže s TP? Je potřeba na odborné úrovni vysvětlit základní rozdíly mezi segregovaným a integrovaným vzděláváním, specifické vzdělávací potřeby žáků s TP, výchovně vzdělávací podporu a poradenství, roli rodiny, a další faktory ovlivňující plnohodnotné vzdělávání dětí a mládeže s TP. V této práci je potřeba pracovat s tzv. TRIANGULACÍ DAT tj. podpořit Vaše tvrzení 2-3 různými autory. (př. Kábele, 1992; Renotiérová, 2004 a Vítková, 1999 uvádějí čtyři základní složky rehabilitace?.) Tato seminární práce bude mít rozsah 4-5 str. (okraje 2cm, písmo 12, řádkování 1,5). Při vypracovávání této práce je nutné postupovat dle publikačního manuálu FTK (Frömel, K. (2002). Kompendium psaní a publikování v kinantropologie). Referenční seznam musí obsahovat minimálně 10 titulů (knihy, kapitoly v knihách, odborné články, sborníky apod.)(max. 40 bodů; Celkový dojem-10; Stylistika a gramatika-10; Formální zpracování, Publikování v kinantropologii-10b; práce s literaturou 10b).3. Vědomostní test ke konci semestru (max. 20 bodů).

Garant

doc. Mgr. Martin Kudláček, Ph.D.