Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální služby (KAT / SOSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / SOSL - Sociální služby, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální služba a její obsah a šílenost na kvalitu života jedince se zdravotním postižením. Hodnota jedince a komunikace s klientem. Poradenství- sociální poradenství, vedení poradenského rozhovoru.Komplexní služby, jejich cíle a obsah, klasifikace jednotlivých služeb, terénní, ambulantní a pobytové služby.Krizová intervence - pojem s příčiny krize, typy a průběh krizí, chování člověka v krizi, řešení krize- svépomoc a vzájemná pomoc.Mediace - mediace jako metoda, proces mediace a její fáze, principy konstruktivních řešení konfliktů.Práce se skupinou - skupinové aktivity, svépomocné a podpůrné skupiny, skupinová psychoterapieStreetwork - cílové skupiny, formy a metody práce, prostorové zázemí.Komunitní práce - procesní stránka komunitní práce - trendy a výhledy.

Získané způsobilosti

V rámci předmětu student:- bude připraven realizovat kvalifikovanou poradenskou práci v oblasti edukace příslušníků znevýhodněných skupin občanů se zvláštním zřetelem na dospívající a dospělé lidí,- bude schopen tvořivě přistupovat k různorodým vzdělávacím a výchovním potřebám, - bude schopen reagovat na aktuální požadavky pedagogické praxe v této oblasti, - rozpozná a pochopí problém, přemýšlí o nesrovnalostech a jejich příčinách, - umí naplánovat způsob řešení sociálního problému a využívá k tomu vlastního úsudku a zkušeností,- je schopen využít získaných znalostí v praktickém životě.

Literatura

Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha: Nakladatelství SLON, 1997. MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Osmančík, O. Prevence kriminality. Ostrava: Atlas, 1992. Knappová, D. Telefonická krizová intervence. Praha: Remedium, 1997. Úlehla, I. Učebnice metod sociální práce. Písek: Renesance, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (tolerance 15% nepřítomnosti). Zpracování projektu týkajícího se sociální služby.

Garant

doc. PhDr. Olga Krejčířová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Olga Krejčířová, Ph.D.