Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sporty SP (KAT / SPSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / SPSP - Sporty SP, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie sportu neslyšících a současná situace a trendy.Sport v ČR - struktura, organizace, reprezentace.Charakteristika sportu sluchově postižených. Deaflympiády, mistrovství světa a Evropy.Podmínky účasti sportovců na soutěžích.Individuální a kolektivní sporty a jejich odlišnosti od majoritní společnosti.Specifika zimních a letních sportů, charakteristika, organizace.Žák se sluchovým postižením v prostředí školní tělesné výchovy.Podmínky a realita školních soutěží.Integrace žáků se sluchovým postižením a problematika integrace sportovců.Nesoutěžní sport osob se sluchovým postižením.Hra jako forma životní praxe a její modifikace pro děti a žáky se sluchovým postižením.Možnosti sportovního vyžití osob s duálním postižením.

Získané způsobilosti

Získané znalosti zkušenosti uplatnit v řízení soutěží pro osoby se sluchovým postižením. Student by měl být kompetentní vést cvičební či tréninkovou jednotku ve vybraném sportovním odvětví.

Literatura

Ješina, O., Kudláček, M., Janečka, Z., Kukolová, P., Nekudová, B., Němcová, D., Rybová, L., & Štěrbová, D. (2011). Aplikovaná tělesná výchova. Olomouc: Univerzita Palackého. Panská, S. (2013). Aplikované pohybové aktivity osob se sluchovým postižením. Olomouc: UP v Olomouci. Pulda, M.,Lejska, M. (1996). Jak žít se sluchovou vadou. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Estrada Aranda, Benito Daniel. (2013). Mental health and some sociocultural issues in deaf people. New York, N.Y. : Nova biomedical. Strnadová, V. (1994). Potom ti to povíme. Praha : Česká unie neslyšících. Pravidla atletiky, fotbalu, volejbalu a plavání. Propozice a soutěžní řády neslyšících v těchto sportech. Komorná, M. (2008). Systém vzdělávání osob se sluchovým postižením v ČR a specifika vzdělávacích metod při výuce. Praha : Česká komora tlumočníků znakového jazyka.

Požadavky

1. Písemný test základních znalostí a přehledu sportu sluchově postižených.2. Participace na některých soutěžích nebo sportovních aktivitách osob se sluchovým postižením.3. Zpracovat principy modifikací v oblasti APA osob se sluchovým postižením.4. Písemná dokumentace o sportovní organizaci (spolku) sluchově postižených v různých regionech České republiky.5. Odevzdání seminárních prací s prezentací na vybrané téma.

Garant

Mgr. Svatava Panská

Vyučující

Mgr. Svatava Panská