Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znakový jazyk 1 (KAT / ZNAK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / ZNAK1 - Znakový jazyk 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zásady komunikace s osobami s různým stupněm postižení sluchu. Vizuálně motorické systémy komunikace osob se sluchovým postižením. Odlišnosti znakového a mluveného jazyka. Zápis znaků. Klasifikátory a jejich význam ve ZJ. Odezírání a prstová abeceda. Možnosti inkorporace a vyjadřování mnohosti ve ZJ. Odezírání a prstová abeceda. Druhy tlumočení. Etický kodex tlumočníka. Mezinárodní ZJ. Regionální odchylky.

Získané způsobilosti

Posluchač je schopen použít získané znalosti v komunikaci s osobami se SP. Ovládá základní konsekutivní tlumočení pro studenty se SP (v praktických předmětech). Je způsobilý vykonávat asistenční služby studentům se sluchovým postižením.

Literatura

Homoláč, J. Komunikace neslyšících. Praha, 1999. Potměšil, M. Prstová abeceda. Praha, 1992. RŮŽIČKOVÁ, M. Učíme se českou znakovou řeč. Praha: Septima, 1997. ISBN 80-7216-029-X.Langer, J., Ptáček, V. Znaková zásoba českého znakového jazyka. Výukové CD 1. a 2. díl. Olomouc: UP. RŮŽIČKOVÁ, M. Znakuj, znakujme, znakujte. ASNEP, 1998.

Požadavky

1. Tlumočit text se sportovní tematikou.2. Komunikace s dětmi.3. Komunikace s dospělými sluchově postiženými.

Garant

Mgr. Svatava Panská

Vyučující

Mgr. Svatava Panská