Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy požární ochrany a prevence mimoř (KAT / ZPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / ZPO - Základy požární ochrany a prevence mimoř, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Požární technika a základní technické prostředky:- základní rozdělení požární techniky, praktická ukázka,- vybrané technické prostředky (MŘP, přetlaková ventilace),- ochranné prostředky hasiče (zásahový oděv, dýchací technika, praktické použití - polygon).Operační a informační střediska HZS a jejich úloha v rámci IZS a KŘ:- organizace OPIS,- úloha OPIS v rámci IZS a KŘ,- prohlídka pracoviště OPIS.Připravenost území obce a kraje na řešení krizových situací:- pracoviště pro činnost krizového štábu určené obce,- krizový plán kraje - praktická ukázka dokumentů,- ukrytí obyvatelstva - úkryty, prohlídka STOU, přirozené ochranné účinky staveb,- prostředky individuální ochrany - masky, vaky, improvizované prostředky .-Požární prevence:- požární bezpečnost staveb - základní principy, požárně bezpečnostní řešení stavby,- požárně bezpečnostní zařízení - EPS, SHZ,- požární ochrana při provozování činnosti - organizace, dokumentace, přestupky na úseku PO,Požáry a jejich hašení - prakticky:- ukázka rozvoje, fáze požáru, pásma požáru, dynamika požáru s ohledem na prostory,- hasební látky, rozdělení, popis účinku hašení, nebezpečí při použití nevhodné hasební látky,- použití jednoduchých hasebních prostředků pro hašení požáru (RHP, rouška apod..).Spojení a komunikace při řešení mimořádných událostí - prakticky:- organizace radiové sítě v požární ochraně a IZS,- prostředky pro spojení digitální a analogové rádiové síti,- praktické vedení radioprovozu v rádiové síti.Zásahy při povodních - prakticky:- protipovodňová ochrana,- prostředky protipovodňové ochrany,Nouzové přežití a humanitární pomoc:- materiál humanitární pomoci ve skladech HZS kraje,- kontejner pro nouzové přežití,- evakuační středisko, organizace činností,- evakuační zavazadlo, obsah.Technické havárie a jejich likvidace:- organizace místa zásahu, označování NL,- ochranné prostředky pro zásahy na NL,- dekontaminace.

Získané způsobilosti

Student je schopen po absolvování předmětu popsat:- základní požární techniku a věcné prostředky používané u jednotek požární ochrany, - základní úkoly Operačního a informačního střediska HZS a jeho úlohu v IZS a krizovém řízení,- základní plánovací dokumentaci a její praktické využití v podmínkách kraje a obce,- základní přístupy k zajištění požární prevence,- základní prostředky pro zajištění nouzového přežití, - základní dynamiku požáru a princip hašení požárů, použití jednoduchých hasebních prostředků,- zásady komunikace spojovými prostředky,- zásady při provádění záchranných prací při povodni,- zásady při provádění záchranných prací při havárii s únikem nebezpečné látky,- zásady při provádění záchranných prací při dopravních nehodách havárii s únikem nebezpečné látky.

Literatura

Orlíková, K. et al. (2002). Hasiva klasická a moderní. Ostrava: SPBI. Šenovský, M., & Adamec, V. (2003). Management záchraných prací II. Operační střediska. Ostrava: SPBI. Bebčák, P. (1998). Požární bezpečnostní zařízení. Ostrava: SPBI, VŠB-TUO. Kvarčák, M. (1997). Požární taktika I. Ostrava: VŠB - TU. Kvarčák, M. (1991). Požární taktika II. Ostrava: VŠB. Monoši, M., Slezák., J. & Tomek, M. (2000). Požiarna ochrana I. Žilina: ŽU. http://prometheus.vsb.cz/materialy/metodikaJPO_novy/Dvořáček, P., & Lošák, J. (2001). Technické prostředky PO. Ostrava: SPBI. Šenovský, M. et al. (2003). Vybrané kapitoly z požární ochrany I. - III. Ostrava: SPBI, VŠB-TUO.

Požadavky

- prostudovat zadanou literaturu k přípravě na praktickou výuku- 100% účast na výuce- zpracovat seminární práci

Garant

doc. Ing. Jaromír Novák, CSc.

Vyučující

Ing. Alice HrubáMgr. Petr Matouch