Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie a terapie bolesti 1 (KFA / ALG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / ALG1 - Patofyziologie a terapie bolesti 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky bolesti - typy bolesti.Teorie bolesti.Anatomie, patofyziologie a biochemie bolesti.Bio-psychosociální aspekty bolesti.Terminologie bolesti. Patofyziologická klasifikace a mechanizmy bolesti.Ovlivnění psychického stavu bolestí. Klinické a experimentální metody hodnocení bolesti.Praktická výuka - algeziologické vyšetření a nácvik v používání dotazníkových metod pro hodnocení bolesti.Nociceptory a nociceptorová bolest.Vertebrogenní bolesti - anatomie, patofyziologie a biomechanika. Diagnostika a diferenciální diagnostikavertebrogenních bolestí.Konzervativní léčba bolestí zad a postupy léčebné rehabilitace a fyzioterapie.Bolesti v krčním úseku páteře - diagnostika a diferenciální diagnostika.

Získané způsobilosti

Student je seznámen se všemi hlavními typy bolestí, s jejich mechanismy a projevy. Je schopen rozlišovat vliv bio-psycho-sociálních faktorů zejména u chronických bolestí. Dovede posuzovat intenzitu a kvalitu prožívané bolesti.

Literatura

Rokyta, R. (2009). Bolest a jak s ní zacházet: učebnice pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada. Opavský, J. (2011). Bolest v ambulantní praxi: od diagnózy k léčbě častých bolestivých stavů. Praha: Maxdorf. Janáčková, L. (2007). Bolest a její zvládání. Praha: Portál. Rokyta, R. (2012). Bolest: monografie algeziologie. Praha: Tigis. Rokyta, R. (2009). Bolesti zad. Plzeň: Adela. Časopis Bolest.

Požadavky

- 70 % dosažitelných bodů ve znalostních testech;- seminární práce z diagnostiky a fyzioterapie chronických algických syndromů.

Garant

prof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.

Vyučující

MUDr. Milada Betlachováprof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.