Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie a terapie bolesti 2 (KFA / ALG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / ALG2 - Patofyziologie a terapie bolesti 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fibromyalgický syndrom a myofasciální bolestivý syndrom.Neuropatické bolesti - diagnostika, klinické vyšetření, patofyziologie, metody terapie v rehabilitaci.Neuralgie primární a sekundární - symptomatika, diagnostika a terapie.Bolesti hlavy - primární a sekundární.Orofaciální bolesti - diferenciální diagnostika a terapie.Bolestivé stavy a zvýšená nervosvalová dráždivost.Bolesti podmíněné a udržované sympatikem (dysautonomní bolesti) - komplexní regionální bolestivý syndrom I akauzalgie.Bolesti ramene. Entezopatie, burzitidy a tendinitidy.Fantomové a pahýlové bolesti.

Získané způsobilosti

Student umí provést komplexní vyšetření pacientů s algickými syndromy. Je seznámen s nejčastějšími chorobami a stavy spojenými s bolestmi, zejména chronickými. Je schopen zvolit vhodnou variantu rehabilitačních/fyzioterapeutických procedur k potlačení bolestí.

Literatura

Opavský, J. (2011). Bolest v ambulantní praxi: od diagnózy k léčbě častých bolestivých stavů. Praha: Maxdorf. Rokyta, R. (2009). Bolesti zad. Plzeň: Adela. Trnavský, K., Rybka, V., et al. (2006). Syndrom bolestivého kolena. Praha: Galén. Trnavský, K., Sedláčková, M., et al. (2002). Syndrom bolestivého ramene. Praha: Galén. Rokyta, R. (2009). Bolest a jak s ní zacházet: učebnice pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada. Janáčková, L. (2007). Bolest a její zvládání. Praha: Portál. Rokyta, R. (2012). Bolest: monografie algeziologie. Praha: Tigis. Marková, J. (2007). Bolesti hlavy. Praha: Triton. Olejárová, M. (2008). Revmatologie v kostce. Praha: Triton.

Požadavky

70 % dosažitelných bodů ve znalostních testech, vyšetření nemocných s chronickým algickým syndromem, odevzdání seminární práce s výsledky vyšetření pacientů s algickým syndromem.

Garant

prof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.