Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná neurofyziologie (KFA / ANUF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / ANUF - Aplikovaná neurofyziologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývojové aspekty v řízení motoriky. Hrubá a jemná motorika.Klasifikace motorických jednotek. Senzomotorika a plasticita centrálního nervového systému.Reflexní synergie vyšších řádů, reflexy sekundárních zakončení, posturální reflexy a synergie - význam v kinezioterapii.Flexorové a extenzorové synergie.Nociceptivní synergie.Labyrintové reflexy statické a kinetické.Schémata zapojení v okruzích neuronů pro součinnost agonistů a antagonistů.Akutní a chronická stádia poškození 1. (horního) motoneuronu. Definice a hodnocení spasticity v rehabilitační praxi.Metody hodnocení v neurorehabilitaci.Klinická neurofyziologie a neurokineziologie ruky u centrálních poruchhybnosti. Zásady rehabilitace spastické ruky.Obrazy spasticity v závislosti na výši postižení. Posuzování vývoje spasticity.Hodnocení motorických schopností po CMP.Přehled nových poznatků o neurokineziologii bolestivých dysfunkcí páteře ("low back pain"). Posturální kontrola bederní páteře a pánve, neutrální postavení, dynamická stabilizace, faktory zhoršující kontrolu a možnosti jejich ovlivnění.Neurofyziologické aspekty chůze - vývoj z hlediska fylogenetického a onto-genetického. Chůze u osob s postižením neuromuskuloskeletálního systému.Funkční elektrická stimulace, ortetická podpora, hybridní přístup.Význam udržení ortográdní postury a lokomoce v rehabilitaci. Principy kinezioterapie spastického pacienta.Mechanismy podílející se na udržování rovnováhy. Kotníková, kyčelní a kroková strategie. Vestibulární rehabilitace. Psychogenní poruchy chůze.Některé poruchy kognitivních funkcí a rehabilitace. Neglect syndrom.Lateralita, testování, vývojový aspekt, význam v kinezioterapii.Emoční motorický systém. Extrapyramidová onemocnění v rehabilitaci.Problematika Parkinsonovy nemoci - hodnotící škály a strategie rehabilitační léčby.Poruchy příjmu potravy u centrálních postižení CNS. Neurofyziologie a kineziologie poruch polykání.Poznámky k respirační rehabilitaci.Neurofyziologie a rehabilitace dyskinéz a dystonií.Výzkum v oblasti kineziologie a aplikované neurofyziologie. Výzkum mechanismůřízení hybnosti.Hodnocení svalové a pohybové aktivity polyelektromyograficky s telemetrickým přenosem dat.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu musí umět popsat a vysvětlit mechanismy funkcí nervového systému spojené s pohybovou aktivitou a s jejich poruchami. Umí rozlišovat klinické projevy neurofyziologických poruch, které ovlivňují motorické aktivity člověka. Ovládá obecné principy a metody zvládání těchto poruch.

Literatura

Trojan, S., Druga, R., Pfeiffer, J., et al. (2005). Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. Praha: Grada Publishing. Malý, M. et al. (1999). Poranenie miechy a rehabilitácia. Bratislava: Bonus Real. Kaňovský, P., & Hekerlová, R. (1996). Cervikální dystonie a její léčba. Praha: Maxdorf. Bronstein, A. M., Brandt, T., & Woolacott, M. (Eds.). (2004). Clinical disorders of balance, posture and gait. London: Edward Arnold. Carr, J., & Shepherd, R. (2011). Neurological rehabilitation: Optimizing motor performance. Edinburgh: Churchill Livingstone. Enoka, R. M. (1994). Neuromechanical basis of kinesiology. Champaigh: Human Kinetics. Latash, M. L. (2008). Neurophysiological basis of movement. Champaign: Human Kinetics. Ganong, W. F., Herget, J., Blažek, T., & Herget, J. (1995). Přehled lékařské fyziologie. Jinočany: H&H. Downey, J. A., Myers, S. J., Gonzales, E. G., & Lieberman, J. S. (Eds.). (1994). The physiological basis of rehabilitation medicine. Boston: Butterworth Heinemann. Basmajian, J. V., & Wolf, S. L. (Eds.). (1990). Therapeutic exercise. Baltimore: Williams & Wilkins.

Požadavky

Vypracován seminární práce na zadané téma, přijaté a uznané vyučujícím, nebo úspěšné zvládnutí demonstrace úkonů fyzioterapeuta v modelových situacích postižení nervového systému člověka.

Garant

prof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Michal Mayer, CSc.prof. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.