Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie a traumatologie 1 (KFA / CHIT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / CHIT1 - Chirurgie a traumatologie 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Základní pojmy v chirurgii (incize, excize, sutura, anastomóza, ablace, amputace aj.)Kardiopulmonální resuscitace. Anestezie místní, svodná, regionální, celková.Vyšetřovací metody a diagnostika v chirurgii. Předoperační příprava nemocného, pooperační péče.Náhlé příhody břišní (zánětlivé, ileosní, traumatické, velké krvácení do GIT).Plicní chirurgie (torakotomie, videoasistovaná torakoskopie).Cévní a transplantační chirurgie.Základní pojmy úrazové chirurgie (monotrauma, sdružená a mnohočetná poranění, polytraumata, šok).Vyšetřovací metody a diagnostika v traumatologii, specifické operační postupy (vnitřní a zevní osteosyntéza).Typy ran, jejich ošetření a prevence komplikací.Poranění skeletu (zlomeniny, distorze, luxace) a jejich chirurgické léčení na horních končetinách.Poranění skeletu (zlomeniny, distorze, luxace) a jejich chirurgické léčení na dolních končetinách.Poranění měkkých tkání na horních končetinách, zejména šlach horní končetiny.Poranění měkkých tkání na dolních končetinách (ruptura šlachy m. quadriceps femoris, lig. patellae, Achillovy šlachy).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu má student základní poznatky o problematice nejzávažnějších úrazů a chirurgických onemocnění a způsobu jejich léčení.

Literatura

Zeman, M. et al. (2011). Chirurgická propedeutika. Praha: Grada. Zeman, M. a kol. (2006). Speciální chirurgie. Praha: Galén. Maňák, P., & Wondrák, E. Traumatologie. Repetitorium pro studující lékařství. Olomouc: VUP. Acta Chirurgiae, Orthopedicae et traumatologiae Čechoslovaca-vybrané články. Müller I. (1995). Bolestivé syndromy pohybového ústrojí v ordinaci praktického lékaře. Brno:IDPVZ. Kolektiv autorů. (1986). Chirurgická propedeutika I. a II. díl. Praha:SPN. Knobloch J. a kol. (1975). Obecná chirurgie. Praha:Avicenum. Müller,I., Müllerová B. (1992). Stručný přehled léčebné tělesné výchovy v chirurgii, ortopedii a traumatologii. Brno:IDPVZ. Typovský, K. a kol. (1972). Traumatologie pohybového ústroj, I. a II. Praha:Avicenum. Wondrák, E. (1986). Traumatologie, repetitorium pro studující lékařství. Praha:SPN. Hudec a kol. (1970). Úrazová chirurgia I. a II. díl. Vydavatelstvo osveta. Paneš V. (1993). Vybrané kapitoly z chirurgie, traumatologie, ortopediky a protetiky. Olomouc: Epaprint.

Požadavky

80% účast na předáškách

Garant

doc. MUDr. Pavel Maňák, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Pavel Maňák, CSc.