Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziatrie a fyzioterapie (KFA / FFA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / FFA - Fyziatrie a fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

l. Problematika RHB jako celku, terminologie. Sociální rehabilitace, pracovní a pedagogická rehabilitace. Mezinárodní klasifikace poruch, dosaptibility a handicapu2. Dělení léčebné rehabilitace, základní požadavky na léčebnou rehabilitaci. Metody léčebné rehabilitace obecně.3. Fyzikální terapie - obecně, efekt, indikace a kontraindikace, význam. Jednotlivé základní druhy fyzikální terapie - termoterapie, elektroterapie, sonoterapie, magnetoterapie, fototerapie, mechanoterapie4. Kinezioterapie - obecně, efekt, indikace a kontraindikace, význam, druhy léčebné tělesné výchovy5. Ergoterapie - obecně, zásady, indikace a kontraindikace, význam. Základy balneologie a klimatologie6. Praktická část - návštěva RHB pracoviště, vyzkoušení základních RHB procedur7. Závěrečný seminář, diskuse, zkušenosti. Pohovor, zápočet

Získané způsobilosti

student je seznámen s fyziatrií a fyzioterapií jako medicínskými obory, jejich náplní, problematikou a místem v systému péče o zdravotně postižené. Po absolvování předmětu je obecně orientován v základní diagnostice a terapeutických postupech v zmíněných oborech.

Literatura

Lánik, V. (1987). Liečebná telesná výchova I. Martin:Osveta. Lewit, K. (1990). Manipulační léčba v rámci léčebné rehabilitace. Praha:Nadas. Melichna, K. (1990). Pohyb a morfologická adaptabilita kosterního svalu. Praha:Karolinum. Véle, F. (1994). Pohyb a věda o pohybu. Rehabilitace a fyzikální lékařství, roč. I. a II., č. 4 a 1. Janda, V. (1982). Základy kliniky funkčních (neparetických) hybných poruch. Brno:ÚDVZ. Kol. (dle A. Brüggera). (1995). Zdravé držení těla během dne. Praha:Vydavatelství Kollman. Dvořák Radmil. Kinezioterapie, UP Olomouc, 2003.

Požadavky

100% účast na seminářích (při omluvené neúčasti na jednom semináři zpracování seminární práce v rozsahu 10 stran na zadané téma).

Garant

MUDr. Radmil Dvořák, Ph.D.