Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Balanční cvičení v kinezioterapii (KFA / KBAC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / KBAC - Balanční cvičení v kinezioterapii, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:Fyziologie řízení motoriky.Neurofyziologie posturálního a hybného systému v rámci balančního cvičení.Rehabilitační pomůcky využívané pro balanční cvičení a jejich využití v jednotlivých terapeutických konceptech(Bobath koncept, Klein-Vogelbach, Pilates, Balantes).Ovlivnění svalového tonu, svalové síly, pohyblivosti kloubů, koordinace, rovnovážných reakcí a stabilizace pomocíbalančního cvičení.Využití balančního cvičení v rámci prevence dysfunkcí v pohybovém systému.Indikace a kontraindikace balančního cvičení u jednotlivých diagnóz.Instruktáž a praktický nácvik cvičení s balančními pomůckami ? gymball, Over-Ball, pěnové míčky. Instruktáž apraktický nácvik cvičení s balančními pomůckami ? úseče, Posturomed, kombinace jednotlivých balančních pomůcek

Získané způsobilosti

Student využívá získané znalosti o balančním cvičení v rámci klinické praxe, student je schopen z probraných fyzioterapeutických postupů zvolit vhodnou metodu a prakticky ji aplikovat.

Literatura

Muchová, M., & Tománková, K. Cvičení na balanční plošině. Praha: Grada. Jarkovská H. Cvičení na velkém míči,Grada,Praha,2007. Vysušilová, H. (2003). Cvičení s gumovými pásy. Praha: ARSCI. Vysušilová, H. (2003). Pilates - balanční cvičení. Praha: ARSCI. Janda, V. Vávrová, M. (1992). Senzomotorická stimulace. Základy metodiky proprioceptivního cvičení. Rehabilitácia, (3), 14-34. Miklovičová, J. (2001). Balantes - cvičenia s malou loptou na rozvoj rovnováhovej schopnosti. Tel. Vých. Šport, (11). Dobeš, M. Dobešová, P. (1999). Cvičíme na velkém míči. Rašev, E. (1995). Proprioceptivní posturální terapie na systému posturomed s využitím definovaného tlumeného kmitu. Rehabilitácia, (28), 8-11.

Požadavky

100% účast na cvičeních, úspěšné absolvování zápočtu formou praktické prezentace cvičební jednotky na míčích

Garant

Mgr. Josef Urban

Vyučující

Mgr. Kateřina Neumannová, Ph.D.Mgr. Josef Urban