Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce 1 (KFA / SP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFA / SP1 - Sociální práce 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systém veřejné správy v ČR.2. Systém sociálního zabezpečení - sociální pojištění; státní sociální podpora.3. Systém sociálního zabezpečení - sociální pomoc, vymezení zákl. pojmů (životní úroveň, životní minimum, existenční minimum, hmotná nouze, sociální nouze, sociální událost a sociální potřeby).4. Životní minimum (ŽM) - výpočet platné částky ŽM dle zákona, společně posuzované osoby.5. Životní minimum - vymezení pojmu sociální potřebnost, skutečnosti rozhodné pro určení sociální potřebnosti, dávky sociální potřebnosti. Příspěvek při péči o osobu blízkou.6. Státní sociální podpora - nároky na jednotlivé dávky a jejich výplatu.7. Státní sociální podpora (SSP) - definice nezaopatřeného dítěte pro dávky SSP.8. Důchodové pojištění - okruh pojištěných osob.9. Důchodové pojištění - podmínky účasti na pojištění.10. Důchodové pojištění - druhy důchodů a podmínky nároku na jejich výplatu.11. Důchodové pojištění - částka zvýšení důchodu pro bezmocnost, její druhy a podmínky pro přiznání.12. Problematika zaměstnání zdravotně postižených občanů - občané se ZTP, zaměstnávání občanů-uživatelů invalidních důchodů.13. Problematika zaměstnání zdravotně postižených občanů - odpovědnost za škodu při pracovních úrazech a nemocích z povolání, důležité osobní překážky v práci, při nichž se poskytuje pracovní volno.

Získané způsobilosti

Student má přehled o věcné a místní působnosti orgánů v oblasti sociální politiky, dokáže na danou sociální situaci aplikovat doporučení, o jakou dávku si je možno požádat, kde získat informace a odbornou pomoc. Posluchač se orientuje v základech problematiky správního řízení o dávkách, umí použít opravné prostředky proti rozhodnutím správních orgánů apod. Posluchač má povědomí o systému sociálních služeb, problematice péče o nezaměstnané, o formách náhradní rodinné péče. Student ovládá nástroje duševní hygieny a preventivně tak vystupuje proti riziku syndromu vyhoření.

Literatura

BŘESKÁ, N., VRÁNOVÁ, L. (2007). Dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky sociální péče pro zdravotně postižené osoby k 1. 3. 2007. Olomouc : Anag. MATOUŠEK, O. a kol. (2003). Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál. MATOUŠEK, O. (2003). Slovník sociální práce. Praha : Portál. MATOUŠEK, O. a kol. (2005). Sociální práce v praxi : specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál. MATOUŠEK, O. a kol. (2007). Sociální služby : legislativa, ekonomika, plánování, hodnocení. Praha : Portál. MATOUŠEK, O. a kol. (2001). Základy sociální práce. Praha : Portál.

Požadavky

aktivní účast ve výuce a zvládnutí vybraného učiva ze sociální legislativy

Garant

prof. PhDr. Hana Vykopalová, CSc.

Vyučující

Mgr. Olga NepšinskáMgr. Bc. Zbyněk Vočkaprof. PhDr. Hana Vykopalová, CSc.