Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika pro TVaS (KPK / BIFYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / BIFYZ - Biofyzika pro TVaS, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biofyzika a její cíle. Bioenergetika, termodynamické věty, entropie. Biokybernetika, kybernetické systémy, přenos, regulační obvod. Teorie informace, informační systém, expertní systémy. Zvuk a ultrazvuk, vlastnosti, terapeutické využití. Tělesná teplota, termoregulační mechanismy. Účinky elektrického proudu, elektrická dráždivost, bioimpedance, akční potenciály. Účinky elektromagnetického pole, kapacitní, induktivní a mikrovlnná diatermie. Účinky magnetického pole, statické a střídavé pole. Neionizující záření, infračervené a ultrafialové záření, LASER. RTG záření, vlastnosti, využití v lékařské diagnostice a terapii. Činnost autonomního nervového systému a analýza variability srdeční frekvence.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student způsobilý aplikovat biofyzikální metody v navazujících předmětech, zvláště v biomechanice a fyziologii a využít získaných znalostí při zpracování bakalářské a magisterské práce.

Literatura

Hrazdira, I., & Mornstein, V. Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Brno: Neptun, 2001. ISBN 80-902896-1-4.Navrátil, L., Rosina, J. et al. Medicínská biofyzika. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1152-4.Hálek, J. et al. Biofyzika pro bakaláře. 2. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0529-6.Javorka, K. Variabilita frekvencie srdca. Martin: Osveta, 2008. ISBN 978-80-8063-269-4.

Požadavky

Vypracování seminární práce na zadané téma. Vypracování laboratorního protokolu z měření.

Garant

RNDr. Jakub Krejčí, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jakub Krejčí, Ph.D.RNDr. Jakub Krejčí, Ph.D.