Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie stárnutí (KPK / BIOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / BIOS - Biologie stárnutí, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Buněčné aspekty a teorie stárnutí.Vybraná onemocnění omezující seniorskou soběstačnost a sebeobsluhu.Hodnocení seniorské zdatnosti a křehkosti, vybrané markery seniorské křehkosti, rizikovost a zranitelnost.Autonomie ve stáří.Viscerosomatické a somatoviscerální vztahy u seniorské populace.Diagnostika vybraných somatických charakteristik u seniorů podmiňující svalovou křehkost.Pohybová aktivita, doporučení a kontraindikace, pohybové chování a pohybové programy, aktivizační přístupy.Testování motorické zdatnosti u seniorské populace.Socioekonomická podpora ze strany společnosti, normy a podpora ze strany zdravotnických a sociálních zařízení.Zdravotní, paliativní a pastorační péče. Geriatrické ošetřovatelství, pečovatelské domovy, organizace a zařízení.Syndrom týrání, zanedbávání a zneužívání seniorů.Specifika stravování seniorůEnergetická potřeba a zastoupení nutrientů ve stravěPosouzení stavu výživy. Nástroje pro hodnocení nutričního stavu organismuMalnutrice a nadváhaNejčastější interakce potravin s lékyVýživová doporučení u vybraných onemocnění

Získané způsobilosti

Student je orientován v terminologii gerontologie a vybraných geriatrických syndromů.Student je schopen definovat seniorskou křehkost a její doprovodné projevy, včetně diagnostiky daného stavu.Student je schopen na základě Senior Fittness testu zhodnotit tělesnou zdatnost seniorů.Student se orientuje ve vhodných pohybových aktivitách, včetně deskripce nevhodných pohybových cvičení.Na základě získaných znalostí bude student schopen v souladu se zásadami racionální výživy doporučit optimální stravu pro jedince věkové skupiny senior. Získané dovednosti může student využít při řešení nutričních nedostatků v rámci dané populační skupiny.

Literatura

http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=e0028176Campbell, N. A., Reece, J. B., Krebs, C. J., Ridley, M., Minorsky, P. V., Chappell, M. A., Graham, L. E., Bownds, M. D., Niles, M. J., Hardin, J., Allen, G. E., & Moravcová, H. (2006). Biologie. Brno: Computer Press. Kočárek, E., & Maget, J. (2008). Genetika: obecná genetika a cytogenetika, molekulární biologie, biotechnologie, genomika. Praha: Scientia. Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., Zavázalová, H., Holmerová, I., & Weber, P. (2008). Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada Publishing. Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., Zavázalová, H., & Sucharda, P. (2004). Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing. Topinková, Eva. (2005). Geriatrie pro praxi. Praha:Galén. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0090981Weber, P. a kol. (2000). Minimum z klinické gerontologie. Brno: IPVZ. Mahoney, D., & Restak, R. (2000). Moderní příručka dlouhověkosti. Praha: Academia. Klevetová, D., & Dlabalová, I. (2008). Motivační prvky při práci se seniory. Praha: Grada Publishing. Morris, M. E., & Schoo, A. M. M. (2004). Optimizing exercise and physical activity in older people. Edinburgh: Butterworth-Heinemann. & Pokorná, A. (2013). Ošetřovatelství v geriatrii: hodnotící nástroje. Praha: Grada Publishing. Mlýnková, J. (2011). Péče o staré občany: učebnice pro obor sociální činnost. Praha: Grada Publishing. Venglářová, M. (2007). Problematické situace v péči o seniory: příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky. Praha: Grada Publishing. Stuart-Hamilton, I., & Krejčí, J. (1999). Psychologie stárnutí. Praha: Portál. Haškovcová, H. (2012). Sociální gerontologie, aneb, Senioři mezi námi. Praha: Galén. Alberts, B., Bray, D., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K., Walter, P., Kotyk, A., Bouzek, B., & Hozák, P. (2006). Základy buněčné biologie: úvod do molekulární biologie buňky. Ústí nad Labem: Espero.

Požadavky

80% účast ve výuce (přednáška i seminář); vypracování seminární práce na zvolené téma; praktické měření v rámci somatodiagnostiky, zkouška

Garant

doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.Mgr. Tereza Podzimkovádoc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D.MUDr. Jaroslav Vyhnánek, CSc.