Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie zátěže (KPK / FYZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / FYZA - Fyziologie zátěže, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Reakce a adaptace kardiopulmonárního systému na tělesnou zátěže.2. Reakce a adaptace pohybového systému na tělesnou zátěže.3. Únava a regenerace.4. Vliv zevního prostředí na tělesný výkon (teplota, vlhkost, vodní prostředí, vysokohorské podmínky, potápění).5. Aerobní práh, anaerobní práh a VO2max.6. Základní principy testování výkonnosti transportního systému.7. Laboratorní testy (W 170, test do vita maxima, CHR-test).8. Terénní testy (Rufierova zkouška, step-test, Cooperův test, chodecký test, člunkový test a další).9. Práce se sport-testerem.10. Doping ve sportu.11. Fyziologické aspekty stárnutí ve vztahu k pohybové aktivitě.12. Specifika pohybové aktivity u dětí.13. Specifika pohybové aktivity u žen.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu:1. umí popsat reakci a adaptaci jednotlivých tělesných systémů na tělesné zatížení,2. umí popsat vliv pohlaví, věku a prostředí na sportovní výkon,3. zná základní vyšetřovací metody výkonnosti kardiovaskulárního systému v terénu a v laboratoři,4. zná problematiku dopingu.

Literatura

Foss, L. M., & Keteyian, J. S. (1998). Fox s physiological Basis for Exercise and Sport. Boston : Brown. Hamar, D., & Lipková, J. (2001). Fyziológia telesných cvičení. Bratislava: Univerzita Komenského. Máček, M., & Máčková, J. (1997). Fyziologie tělesných cvičení. Brno: MU. Wilmore, J. C., & Costill, D. L. (2012). Physiology of Sport and Exercise. Champaign: Human Kinetics. Handzo, P. et al. (1980). Tělovýchovné lékařství: učebnice pro lékařské fakulty. Praha: Avicenum.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a 100% aktivní účast na seminářích. Znalosti jsou ověřovány komplexní zkouškou, která zjišťuje i vědomosti z předcházejícího předmětu Fyziologie obecná. Zkouška pro řádný a první opravný termín probíhá testovou formou, v případě druhého opravného termínu jako ústní komisionální.

Garant

PhDr. Michal Botek, Ph.D.prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.

Vyučující

PhDr. Michal Botek, Ph.D.RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D.Mgr. Filip Neuls, Ph.D.prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.Martin Pšurný