Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika pro TVaS (KPK / KBIOF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KBIOF - Biofyzika pro TVaS, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a cíle biofyziky. Metody biofyzikální analýzy.2. Bioenergetika, termodynamický systém, termodynamické věty. Entropie a termodynamika živých organismů.3. Biokybernetika, kybernetický systém. Přenos a přechodová charakteristika. Základní kybernetické systémy a zapojení. Regulační obvody, modelování regulace vzpřímeného stoje.4. Teorie informace, informační kanál, redudantní informace.5. Tělesná teplota, fyzikální mechanismy výměny tepla. Podmínka tepelné rovnováhy, termoregulační mechanismy.6. Ultrazvuk a jeho vlastnosti. Biologické účinky a využití v lékařství.7. Impedance tkání, metody měření. Bioimpedance a analýza tělesného složení.8. Elektrický proud a magnetické pole. Biologické účinky a využití v lékařství. Dráždění tkání elektrickými podněty.9. Elektromagnetického pole, jeho spektrum a vlastnosti. Biologické účinky a využití v lékařství.10. Laser, princip činnosti. Vlastnosti a biologické účinky laserového záření, využití v lékařství.11. Akční potenciál. Vznik a šíření akčního potenciálu v kosterních svalech a srdečním svalu. EMG a EKG.12. Monitorování biosignálů. Osciloskop, měření frekvence a amplitudy signálů.13. Srdeční frekvence, variabilita srdeční frekvence, spektrální analýza. Hodnocení tréninkového procesu.

Získané způsobilosti

Student získá základní teoretický přehled v oblasti biofyziky, dokáže definovat základní pojmy a popsat hlavní přístupy. Student umí popsat fyzikální principy diagnostických a terapeutických přístrojů používaných ve své studijní specializaci.

Literatura

Navrátil, L., Rosina, J. et al. (2005). Medicínská biofyzika. Praha: Grada Publishing. Hálek, J. et al. (2002). Biofyzika pro bakaláře. Olomouc: Univerzita Palackého. Glaser, R. (2012). Biophysics, an introduction. Dordrecht: Springer. Hrazdira, I., & Mornstein, V. (2001). Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Brno: Neptun. Javorka, K. (2008). Variabilita frekvencie srdca. Martin: Osveta.

Požadavky

Docházka min 75% na cvičeních.

Garant

RNDr. Jakub Krejčí, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jakub Krejčí, Ph.D.RNDr. Jakub Krejčí, Ph.D.