Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologická propedeutika (KPK / KBIPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KBIPR - Biologická propedeutika, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TÉMATICKÉ OKRUHY:- Nitroděložní vývoj, tělesný růst a jeho specifika - obecně- Nitroděložní vývoj jednotlivých soustav, těhotenství, porod- Postnatální vývoj - jednotlivá vývojová období a jejich specifika, s ohledem na vývoj jednotlivých soustavTÉMATA SEMINÁŘŮ:1. Prenatální diagnostika2. Genetické patologické stavy3. Typy dědičnosti4. Tělesný růst a jeho specifika5. Nitroděložní vývoj - embryo, týdenní vývojová období6. Nitroděložní vývoj - plod, vývoj plodu po měsících, soustava kosterní, svalová, nervová7. Nitroděložní vývoj srdce, krve, dýchací, trávicí a vylučovací soustavy8. Nitroděložní vývoj žláz s vnitřní sekrecí a smyslových orgánů9. Těhotenství, porod10. Postnatální vývoj v jednotlivých vývojových obdobích - novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk11. Vývoj jednotlivých soustav v průběhu postnatální ontogeneze - krevní, oběhová, dýchací, trávicí, vylučovací, endokrinní soustava12. Vývoj jednotlivých soustav v průběhu postnatální ontogeneze - kosterní soustava (metabolismus vápníku, denzitometrické vyšetření), podpůrně-pohybový systém (rozvoj svalové síly a možnosti jejího měření - ping grip, pohybových stereotypů, proporcionality, kloubní pohyblivosti), nervová soustava13. Rozvoj motoriky v nitroděložním životě14. Rozvoj motoriky po narození, jemná motorika (Vienna test)

Získané způsobilosti

Student je orientován v terminologii lidské ontogeneze, je schopen charakterizovat fáze růstu a vývoje v prenatálním a postnatálním životě člověka, včetně motorického vývoje v prenatálním a postantálním období.

Literatura

Marieb, E. N. (2005). Anatomie lidského těla. Brno: CP Books. Wiedemann, H.-R., & Kunze, J. (1996). Atlas klinických syndromů pro kliniku a praxi. Martin: Osveta. Machová, J. (1994). Biologie člověka pro speciální pedagogy. Praha: Karolinum. Vacek, Z. (1992). Embryologie pro pediatry: učebnice pro lékařské fakulty. Praha: Karolinum. Ferák, V., & Sršeň, S. (1990). Genetika človeka. Bratislava: SPN. Sadler, T. W. (2011). Langmanova lékařská embryologie. Praha: Grada. Dungl, P. et al. (2005). Ortopedie. Praha: Grada Publishing. Havlíček, F. (1997). Patologie. Praha: Karolinum. O´Callaghan, Ch., & Stephenson, T. (2005). Pediatrie do kapsy. Praha: Grada Publishing. Volf, V. Pediatrie I: pro 2. ročník středních zdravotnických škol. Praha: Informatorium, 2003. ISBN 80-7333-021-0.Volf, V. (2003). Pediatrie II: pro 3. ročník středních zdravotnických škol. Praha: Informatorium. Lebl, J. (2003). Porucha růstu. Pediatrie pro praxi, (6), 332-334. Cíbochová, R. (2004). Psychomotorický vývoj dítěte v prvním roce života. Pediatrie pro praxi, (6), 291-297. Lebl, J., & Krásničanová, H. (1996). Růst dětí a jeho poruchy. Praha: Galén. Klementa, J. et al. (1981). Somatologie a antropologie. Praha: SPN. Kopecký, M., & Cichá, M. (2005). Somatologie pro učitele. Olomouc: UP.

Požadavky

- 80% docházka, aktivní účast na semináři, seminární práce a její prezentace.

Garant

doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D.