Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie člověka (KPK / KEKOČ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KEKOČ - Ekologie člověka, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíl předmětu:Ekologie člověka si jako předmět široce interdisciplinárně klade za cíl posílit schopnost integrace poznatků a ve smyslu autekologickém, synekologickém a demekologickém pochopit problematiku ekologie člověka a sportu. Zásadní pozornost je věnována adaptaci a adaptabilitě člověka.Tématické okruhy:1. Úvod do ekologie člověka.2. Mechanismy působení prostředí.3. Adaptace a adaptabilita člověka, mechanismus adaptací.4. Sociokulturní adaptace.5. Habituální bipedie.6. Prostředí a ontogentický vývoj.7. Prostředí a ontogentický vývoj motoriky.8. Člověk jako energetický systém.9. Ekologie výživy.10. Ekologie vyučovacího procesu.11.Vliv fyzikálních faktorů na člověka.Témata přednášek:1. Úvod do ekologie člověka.2. Adaptace a adaptabilita člověka.3. Druhy adaptací, fylogenetické, ontogenetické, fyziologické, kulturní, ekologická pravidla.4. Fylogenetický vývoj člověka.5. Vývoj habituální bipedie, adaptace kosterního a svalového systému.6. Adaptace na vzpřímený stoj.7. Prostředí a ontogenetický vývoj, akcelerace a sekulární trend.8. Vývoj motoriky, období intrauterinní a extrauterinní.9. Sociokulturní adaptace.10. Člověk jako energetický systém.11. Ekologie výživy.12. Ekologie vyučovacího procesu.13. Vliv fyzikálních faktorů na člověka, účinky znečištění na odolnost a psychiku organismu.

Získané způsobilosti

Student získá způsobilost chápat vztahy mezi organismem populací biologickým a socioekonomickým prostředím s důrazem na civilizační adaptace. Získá informace o ekologii sportu. Tyto informace vyhledává a třídí a na základě jejich pochopení, propojení a systematizace je efektivně využívá v procesu učení, tvůrčích činnostech a praktickém životě. Rozpozná a pochopí problém, přemýšlí o nesrovnalostech a jejich příčinách. Promyslí a naplánuje způsob řešení problému a využívá k tomu vlastního úsudku a zkušeností.

Literatura

Berger, L. R., de Ruiter, D. J., Churchill, S. E., Schmid, P., Carlson, K. J., Dirks, P. H. G. M., et al. (2010). Australopithecus sediba: A New Species of Homo-Like Australopith from South Africa. Science. Moore, L.G. (1998). Human adaptation to high altitude: regional and life-cycle perspectives. American Journal of Physical Anthropology. Lander, E. S., Linton, L. M., Birren, B., Nusbaum, C., Zody, M. C., Baldwin, J., et al. (2001). Initial sequencing and analysis of the human genome. Nature. Leakey, M. G., Spoor, F., Dean, M. C., Feibel, C. S., Anton, S. C., Kiarie, C., et al. (2012). New fossils from Koobi Fora in northern Kenya confirm taxonomic diversity in early Homo. Nature. Spirduso, W. W., Francis, K. L., & Macrae, P. G. (2005). Physical dimensions of aging. Champaign: Human Kinetics. Luca, F., Di Giacomo, F., Benincasa, T., Popa, L. O., Banyko, J., Kracmarova, A., et al. (2007). Y-chromosomal variation in the Czech Republic. Am J Phys Anthropol. Soukup, V. (2011). Antropologie: teorie člověka a kultury. Praha: Portál. Hajn, V. Ekologie člověka. Olomouc: Vydavatelství UP, 1999. ISBN 80-7067-963-8.Bláha, P., Susanne, C., & Rebato, E. (2007). Essentials of biological anthropology: (selected chapters). Prague: Karolinum Press. Stein, P. L., & Rowe, B. M. (1993). Physical anthropology. New York: McGraw-Hill. Rankinen, T., Zuberi, A., Chagnon, Y. C., Weisnagel, S. J., Argyropoulos, G., Walts, B., et al. (2006). The human obesity gene map: the 2005 update. Obesity. Riegerová, J. Vybrané kapitoly z ekologie člověka. Olomouc : Univerzita Palackého, 1988.

Požadavky

100% docházka studenta, prezentace.

Garant

Mgr. Aleš Gába, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aleš Gába, Ph.D.