Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie člověka (KPK / KEKOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KEKOL - Ekologie člověka, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Úvod do ekologie člověka.2. Mechanismy působení prostředí.3. Adaptace a adaptabilita člověka, mechanismus adaptací.4. Sociokulturní adaptace.5. Habituální bipedie.6. Prostředí a ontogentický vývoj.7. Prostředí a ontogentický vývoj motoriky.8. Člověk jako energetický systém.9. Ekologie výživy.10. Ekologie vyučovacího procesu.11. Vliv fyzikálních faktorů na člověka.Témata přednášek (seminářů):1. Úvod do ekologie člověka.2. Adaptace a adaptabilita člověka.3. Druhy adaptací, fylogenetické, ontogenetické, fyziologické, kulturní, ekologická pravidla.4. Fylogenetický vývoj člověka.5. Vývoj habituální bipedie, adaptace kosterního a svalového systému.6. Adaptace na vzpřímený stoj.7. Prostředí a ontogenetický vývoj, akcelerace a sekulární trend.8. Vývoj motoriky, období intrauterinní a extrauterinní.9. Sociokulturní adaptace.10. Člověk jako energetický systém.11. Ekologie výživy.12. Ekologie vyučovacího procesu.13. Vliv fyzikálních faktorů na člověka.

Získané způsobilosti

Student chápe vztahy mezi organismem, populací a biologickým a socioekonomickým prostředím s důrazem na civilizační adaptace. Je informován o ekologii sportu a ekologii vyučovacího procesu.

Literatura

Hajn, V. Ekologie člověka. Olomouc: Vydavatelství UP, 1999. ISBN 80-7067-963-8.Riegerová, J. Vybrané kapitoly z ekologie člověka. Olomouc : Univerzita Palackého, 1988. Riegerová, J. Vybrané kapitoly z ekologie člověka. 1998.

Požadavky

80% docházka studenta, seminární výstup a absolvování zápočtového testu.

Garant

Mgr. Aleš Gába, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aleš Gába, Ph.D.