Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie obecná 1 (KPK / KFYO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KFYO1 - Fyziologie obecná 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíl předmětu:Seznámit posluchače s nitrobuněčnou látkovou přeměnou v klidu a při zátěži, s fyziologií nervového systéme a dalších tělesných systémů.Tématické okruhy:1. Metabolismus a transformace energie2. Základní organizace lidského těla3. Vnitřní prostředí a termoregulaceTémata přednášek a seminářů:1. Makroergní fosfáty2. Anaerobní tvorba a aerobní tvorba energie z glycidů. Aerobní tvorba energie z tuků. Metabolismus bílkovin3. Využití energetických zdrojů4. Energetický výdej za bazálních podmínek5. Dietou indukovaná termogeneze6. Energetický výdej v různých povoláních a při sportu7. Morfologie a fyziologie buňky, mezibuněčná komunikace8. Přehled fyziologie nervového systému (reflexní oblouk, nervosvalový přenos)9. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání10. Imunitní mechanizmy11. Tělesné tekutiny (složení, rozdělení, význam)12. Regulace objemu osmolarity a pH13. Přehled termoregulačních mechanizmů14. Minerální látky a vitamíny (zdroje a jejich význam)

Získané způsobilosti

Student by měl komplexně pochopit fyziologii jednotlivých tělesných systémů pro další aplikaci v předmětu fyziologie zátěže.

Literatura

Silbernagl, S., Despopoulos, A., Trávníčková, E., Gay, R., & Rothenburger, A. Atlas fyziologie člověka. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0630-X.Rokyta, R. et al. Fyziologie. Praha: ISV, 2000. ISBN 80-85866-45-5.Trojan, S. Lékařská fyziologie. Vyd. 4., přeprac. a dopl. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 8024705125.Soulek, V. Přehled biologicko-medicínských předmětů. Hradec Králové: Gaudeamus, 1995. ISBN 80-7041-409-X.Ganong, W. F., Herget, J., Blažek, T., & Herget, J. Přehled lékařské fyziologie. Jinočany: H&H, 1995. ISBN 8085787369.

Požadavky

základy biochemie,biofyziky,základy odborné latinsko-řecké lékařské terminologie

Garant

RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D.prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.

Vyučující

PhDr. Michal Botek, Ph.D.RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D.PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.