Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie zátěže (KPK / KFYZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KFYZZ - Fyziologie zátěže, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

CÍL PŘEDMĚTU:Vytvořit komplexní představu o reakcích organismu na tělesnou zátěž. Praktické aplikace získaných teoretických znalostí při vyšetření tělesné zdatnosti (v terénu i laboratoři).TÉMATICKÉ OKRUHY:1. Reakce a adaptace organismu na pohybovou zátěž.2. Vyšetření výkonnosti v terénu a laboratoři.3. Vliv pohlaví, věku a prostředí na sportovní výkon.TĚMATA:1. Reakce a adaptace transportních systémů na různé typy tělesné zátěže.2. Reakce a adaptace pohybového systému na různé typy tělesné zátěže.3. Únava a regenerace.4. Vliv zevního prostředí na tělesný výkon (vysokohorské podmínky, potápění).5. Základní principy testování výkonnosti transportního systému.6. Laboratorní testy (W 170, test do vita maxima, CHR-test).7. Terénní testy (Rufierova zkouška, step-test, Cooperův test, chodecký test, člunkový test a další).8. Práce se sport-testerem.9. Doping ve sportu.10. Fyziologické aspekty stárnutí, dítě a sport.11. Žena a sport.

Získané způsobilosti

Student by měl být schopen aplikovat znalosti fyziologie na specifické podmínky tělesné zátěže a to jak z pohledu její akutní fáze, tak i z pohledu adaptace na různé typy tělesné zátěže. Získané znalosti by měly být základem pro všechny teoretické i praktické předměty zabývající se tělesnou zátěží.

Literatura

Foss, L. M., & Keteyian, J. S. Fox s physiological Basis for Exercise and Sport. Boston : Brown, 1998. ISBN 0-697-25904-8.Hamar, D., & Lipková, J. Fyziológia telesných cvičení. Bratislava: Univerzita Komenského, 2001. ISBN 80-223-1627-X.Máček, M., & Máčková, J. Fyziologie tělesných cvičení. Brno: MU, 1997. ISBN 80-210-1604-3.Wilmore, J. C., & Costill, D. L. Physiology of Sport and Exercise. Champaign: Human Kinetics, 2012. ISBN 978-0-7360-9409-2.Handzo, P. et al. Tělovýchovné lékařství: učebnice pro lékařské fakulty. Praha: Avicenum, 1980.

Požadavky

80% účast na praktických cvičeních a seminářích. Absolvování zápočtového testu. Absolvování zkoušky.

Garant

PhDr. Michal Botek, Ph.D.RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Botek, Ph.D.RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D.