Předmět Výživa 2 (KPK / KVZI2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / KVZI2 - Výživa 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Nutriční strategie v prevenci nadváhy a obezity.2. Nutriční strategie v prevenci a léčbě kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy.3. Nutriční strategie v prevenci a léčbě DM.4. Nutriční strategie v prevenci a léčbě osteoporózy a artrózy.
Získané způsobilosti
Po absolvování předmětu student:1. ovládá terminologii z oblasti výživy;2. ovládá základy výživy při léčbě vybraných onemocnění;5. zná principy dietní prevence a terapie nadváhy a obezity;6. zná principy dietní prevence a terapie diabetes mellitus;7. zná principy dietní prevence a terapie aterosklerózy, osteoporózy a dalších onemocněníZískané teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán individualizovaný dle zdravotních limitů klienta.
Literatura
Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Bulková, V. Nauka o poživatinách. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví., 1999. ISBN 80-7013-293-0.Clarková, N. Sportovní výživa. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2783-7.Hlúbik, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. Praha: Grada., 2004. Dlouhá, R. Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-757-7.Maughan, R. J., & Burke, M. L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. ISBN 80-7013-122-5.Hainer, V. et al. Základy klinické obezitologie. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.Piťha, J., Boháčová, V. et al. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.
Požadavky
80% docházka, seminární práce.
Garant
PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.