Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podpora zdraví 2 (KPK / PODZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / PODZ2 - Podpora zdraví 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Životní styl a zdraví 11. Doplnění fyziologie oběhu2. Srdeční selhání3. Ateroskleróza (patogeneza, kroky aterogenezy, klin. projevy, prevence)4. Kardiovaskulární metabolický syndrom5. IChS (pojem, základní klinický obraz, diagnostik a léčba, možnosti prevence)6. Hypertenze arteriální7. Arytmie + vyšetření funkčního stavu ANS, synkopy. Chlopenní vady. Další vybraná onemocnění oběhuŽivotní styl a zdraví 21. Obezita a diabetes - výskyt a diagnostika.2. Klasifikace diabetu a obezity.3. Hormonální regulace a obezita.4. Poruchy sacharidového metabolismu.5. Od obezity k diabetes mellitus.6. Dietní léčení obezity a diabetu.7. Genetické predispozice obezity a diabetu.8. Pravidelná pohybová aktivita a její účinky u obézních a diabetiků.Životní styl a zdraví 31) Indikace a kontraindikace zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u funkčních poruch žaludku a střev, u zánětů žaludku a střevní sliznice, u vředové choroby žaludku a dvanáctníku, u onemocnění jater, žlučových cest a slinivky břišní a u nádorových onemocnění.2) Indikace a kontraindikace zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u chronického ledvinového selhání, u námahové proteinurie, námahové hematurie, rabdomyolýzy a nefrolitiázy.3) Spektrální analýza variability srdeční frekvence a její klinické indikace. Synkopy.4) Modelové příklady nejčastějších patologických stavů a onemocnění spojených se sedavým životním stylem - prevence a behaviorální terapie.Výživa 1 a 21. Základy správné výživy a vývojové trendy2. Výživové směry3. Bílkoviny4. Tuky5. Cukry6. Minerální látky a stopové prvky7. Vitamíny8. Spotřební koše - rostlinné produkty9. Spotřební koše - tuky10. Spotřební koše - živočišné produkty11. Potravinové doplňky12. Ochranné a výživové faktory ve výživě13. Špičkový sport z hlediska výživy14. Rizika a zakázané prostředky

Získané způsobilosti

Samostatně hodnotit lékařské právy. Samostatně vypracovat plány vhodné tělesné aktivity v prevenci aterosklerózy. Provádět a hodnotit zátěžová vyšetření (ve spolupráci s lékařem)Znalosti laboratorních diagnostických metod obezity a diabetes mellitus. Znalosti základů prevence a léčení obezity a diabetes mellitus. Znalosti preskripce a kontroly komplexního intervenčního programu u obézních pacientů a diabetiků.Indikace a kontraindikace laboratorního zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u onemocnění zažívacího a vylučovacího systému.Preskripce komplexního intervenčního programu u hromadných neinfekčních onemocnění.

Literatura

Dishman, R. K., et al. Exercise adherence. Champaign, IL: Human Kinetics., 1998. Lampman, R. M. Exercise in the clinical management of diabetes. Champaign, IL, Human Kinetics., 1994. Skinner, J. S. Exercise testing and exercise prescription for special cases. Philadelphia: Lea&Febiger., 1993. Provazník, K., et al. Manuál prevence v lékařské praxi. II. Výživa. Praha, SZÚ. Praha: SZÚ., 1995. Stejskal, D., et al. Metabolická onemocnění hromadného výskytu. Biovendor Laboratorní medicína s.r.o. Biovendor: Laboratorní medicína s.r.o., 1996. Hainer, V., et al. Obezita: etiopatogeneze, diagnostika a terapie. Praha: Galén., 1997. Stejskal, P. Proč a jak se zdravě hýbat. [Břeclav]: Presstempus, 2004. ISBN 8090335020.Stejskal, P. Proč a jak se zdravě hýbat. Břeclav: Presstempus, Campaigne, N. B. Břeclav: Presstempus, Campaigne, N. B., 2004. Placheta, Z. et al. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství. Brno: Masarykova Univerzita., 1998. Placheta, Z. et al. Zátěžové vyšetření a pohybová léčba ve vnitřním lékařství. Brno: Masarykova Univerzita., 2001.

Požadavky

absolvování předmětů KAF/ZIVS1, KAF/ZIVS2, KAF/ZIVS3, KAF/VYZI1, KAF/VYZI2, KAF/PREP1, KAF/PREP2, KRL/PORE1, KRL/PORE2, KRL/PORE3

Garant

MUDr. RNDr. Tomáš Brychta, Ph.D.

Vyučující

MUDr. RNDr. Tomáš Brychta, Ph.D.