Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa 1 - Bc. (KPK / VYZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / VYZ1 - Výživa 1 - Bc., Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy racionálního stravováníVýživová doporučeníSacharidy ve výživěProteiny ve výživěLipidy ve výživěVitamíny, minerální látky a antioxidantyAlternativní způsoby stravování

Získané způsobilosti

Student zná základní principy racionálního stravování a možná rizika alternativních způsobů stravování. Ovládá základní terminologii z oblasti výživy a umí charakterizovat jednotlivé složky stravy. Své teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán dle individuálních potřeb klienta.

Literatura

Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (1991). Exercise physiology: energy, nutrition and human performance. Philadelphia: Lea and Febiger. Bulková, V. (1999). Nauka o poživatinách. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Fink, H. H., Mikesky A. E., & Burgoon L. A. (2012). Practical applications in sports nutrition. Burlington: Jones & Bartlett Learning. Clarková, N. (2009). Sportovní výživa. Praha: Grada. Hlúbik, P., & Opltová, L. (2004). Vitaminy. Praha: Grada Publishing. Dlouhá, R. (1998). Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. Maughan, R. J., & Burke, M. L. (2006). Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén. Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. (2001). Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Piťha, J., Boháčová, V. et al. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.

Požadavky

80% docházka studenta, tvorba semestrální práce (vzorový stravovací plán dle zadaných kritérií), úspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.