Předmět Výživa 2 - Bc. (KPK / VYZ2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / VYZ2 - Výživa 2 - Bc., Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Nutriční strategie v prevenci nadváhy a obezity.2. Nutriční strategie v prevenci a léčbě kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy.3. Nutriční strategie v prevenci a léčbě DM.4. Nutriční strategie v prevenci a léčbě osteoporózy a artrózy.
Získané způsobilosti
Po absolvování předmětu student:1. ovládá terminologii z oblasti výživy;2. ovládá základy výživy při léčbě vybraných onemocnění;5. zná principy dietní prevence a terapie nadváhy a obezity;6. zná principy dietní prevence a terapie diabetes mellitus;7. zná principy dietní prevence a terapie aterosklerózy, osteoporózy a dalších onemocněníZískané teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán individualizovaný dle zdravotních limitů klienta.
Literatura
Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Dlouhá, R. (1998). Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. (2001). Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Hainer, V. et al. (2011). Základy klinické obezitologie. Praha: Grada Publishing. Piťha, J., Boháčová, V. et al. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.
Požadavky
80% docházka, seminární práce.
Garant
PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.
Vyučující
PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.