Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa 1 (KPK / VYZI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / VYZI1 - Výživa 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy racionálního stravováníVýživová doporučeníSacharidy ve výživěProteiny ve výživěLipidy ve výživěVitamíny, minerální látky a antioxidantyAlternativní způsoby stravování

Získané způsobilosti

Student zná základní principy racionálního stravování a možná rizika alternativních způsobů stravování. Ovládá základní terminologii z oblasti výživy a umí charakterizovat jednotlivé složky stravy. Své teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán dle individuálních potřeb klienta.

Literatura

Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. Exercise physiology: energy, nutrition and human performance. Philadelphia: Lea and Febiger, 1991. ISBN 0-812-1135-1-9.Bulková, V. Nauka o poživatinách. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví., 1999. ISBN 80-7013-293-0.Clarková, N. Sportovní výživa. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2783-7.Hlúbik, P., & Opltová, L. (2004). Vitaminy. Praha: Grada Publishing. Dlouhá, R. Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-757-7.Maughan, R. J., & Burke, M. L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. ISBN 80-7013-122-5.Piťha, J., Boháčová, V. et al. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.

Požadavky

Předpokladem pro získání zápočtu za tuto část je 80% účast na přednáškách a vypracování skupinového projektu.

Garant

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.