Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa 2 (KPK / VYZI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / VYZI2 - Výživa 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nutriční strategie v prevenci nadváhy a obezity.2. Nutriční strategie v prevenci a léčbě kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy.3. Nutriční strategie v prevenci a léčbě DM.4. Nutriční strategie v prevenci a léčbě osteoporózy a artrózy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:1. ovládá terminologii z oblasti výživy;2. ovládá základy výživy při léčbě vybraných onemocnění;5. zná principy dietní prevence a terapie nadváhy a obezity;6. zná principy dietní prevence a terapie diabetes mellitus;7. zná principy dietní prevence a terapie aterosklerózy, osteoporózy a dalších onemocněníZískané teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán individualizovaný dle zdravotních limitů klienta.

Literatura

Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Kabrnová, K., & Hainer, V. ). Obezita je více než viditelný problém. Praha: Centrum pro léčbu a diagnostiku obezity., 2007. Málková, I. Hubneme s rozumem zdravě a natrvalo. Praha: Grada, 2005. Kaňková K. Poruchy metabolizmu a výživy. Brno: Masarykova univerzita., 2005. Clarková, N. Sportovní výživa. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2783-7.Dlouhá, R. Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-757-7.Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. ISBN 80-7013-122-5.Hainer, V. et al. Základy klinické obezitologie. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3252-7.Piťha, J., Boháčová, V. et al. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.

Požadavky

80% docházka, seminární práce.

Garant

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Iva Klimešová, Ph.D.