Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní styl a zdraví 3 (KPK / ZIVS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPK / ZIVS3 - Životní styl a zdraví 3, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TÉMATICKÉ OKRUHY:1. Indikace a kontraindikace zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u vybraných onemocnění zažívacího traktu.2. Indikace a kontraindikace zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u vybraných onemocnění vylučovacího traktu.3. Autonomní nervový systém a jeho poruchy.TĚMATA:1) Indikace a kontraindikace zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u funkčních poruch žaludku a střev, u zánětů žaludku a střevní sliznice, u vředové choroby žaludku a dvanáctníku, u onemocnění jater, žlučových cest a slinivky břišní a u nádorových onemocnění.2) Indikace a kontraindikace zátěžového vyšetření a programu pohybové aktivity u chronického ledvinového selhání, u námahové proteinurie, námahové hematurie, rabdomyolýzy a nefrolitiázy.3) Spektrální analýza variability srdeční frekvence a její klinické indikace. Synkopy.4) Modelové příklady nejčastějších patologických stavů a onemocnění spojených se sedavým životním stylem - prevence a behaviorální terapie.

Získané způsobilosti

1. Student zná indikace a kontraindikace laboratorního zátěžového vyšetření u onemocnění zažívacího a vylučovacího systému.2. Student umí vytvořit program pohybové aktivity u onemocnění zažívacího a vylučovacího systému.3. Student umí předepsat komplexní intervenční program u hromadných neinfekčních onemocněních.

Literatura

Dishman, R. K., et al. Exercise adherence. Champaign, IL, Human Kinetics. Champaign: IL, Human Kinetics., 1998. Skinner, J. S. Exercise testing and exercise prescription for special cases. Philadelphia: Lea&Febiger., 1993. Stejskal, P. Proč a jak se zdravě hýbat. [Břeclav]: Presstempus, 2004. ISBN 8090335020.Placheta, Z., et al. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství [Učební texty]. Brno: Masarykova Univerzita., 1998.

Požadavky

90% účast studenta.

Garant

MUDr. RNDr. Tomáš Brychta, Ph.D.

Vyučující

MUDr. RNDr. Tomáš Brychta, Ph.D.