Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologické aspekty výchovy a rekreace (KRL / EKORE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / EKORE - Ekologické aspekty výchovy a rekreace, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecné principy disciplíny ekologie a zejména oboru ochrany přírody (Conservation biology) jako vědecké a aplikované disciplíny, založené na ekologii.Probrány jsou dále konkrétní rekreační a turistické aktivity člověka ve volné přírodě s jejich potenciálními riziky pro přírodu i s možnými přínosy pro ochranu přírody, včetně působení středisek ekologické výchovy a návštěvou na centru ekologických aktivit.Přednáška bude v závěru zaměřena na seznámení s fungováním státní ochrany přírody v ČR a legislativy ve vztahu k rekreačním aktivitám v přírodě, potenciálními střety s ochrannými podmínkami zvláště chráněných částí přírody a formami ohlašovaní těchto akcí a žádání o výjimky z ochranného režimu.

Získané způsobilosti

Absolvent bude způsobilý k uspořádání a organizování akcí v terénu zvláště chráněného území s důrazem na aspekty předcházení škod na přírodě a zjištění potřebných náležitostí pro takovou činnost. Bude schopen působit v střediscích ekologické výchovy a v centrech ekologických aktivit

Literatura

Primack, B., Kindlmann, P., Lersáková, J. Biologické principy ochrany přírody. Praha: Portál, 2001. Primack B.R., P. Kindlmann, J. Jersáková. Biologické principy ochrany přírody. Praha, Portál. 352s., 2001. Voženílek, V. a kol. Národní parky a chráněné krajinné oblasti České Republiky. Skripta UP Olomouc156 pp., 2002. Meffe, G., K., Carroll, C., R. Principles of Conservation Biology, pp. 602. USA, Sunderland, Ma: Sinaer Ass., 1994. Kostkan, V. Územní ochrana přírody a krajiny. Skripta. MŽP Praha, PHARE, VŠB Ostrava. 138 pp., 1996. ISBN ISBN 80-7078-.Sinclair, A., R., E., Fryxell, J., M., Caugheley, B. Wildlife Ecology, Conservation and Management, pp. 469. Boston: Second edition. Blackwell Sc. Publications, 2007. www.mzp.cz. Praha: MŽP. www.ochrana prirody.cz. Praha: AOPK ČR. Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Přednáška, seminář, esej, samostatný projekt, náslech v Centru ekologické výchovy Sluňákov (1 dopoledne), výjezd do terénu (1 den).

Garant

Mgr. Rudolf Rozsypal

Vyučující

Mgr. Iva Buriánková, Ph.D.RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D.Mgr. Iva Buriánková, Ph.D.RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D.