Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie sportu (KRL / EKOSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / EKOSP - Ekonomie sportu, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Začlenění sportu v kinantropologickém systému tělesné kultury.Ekonomická struktura tělesné kultury, začlenění spotu v národním hospodářství. Ekonomické vztahy mezi hospodářstvím a sportem. Segmentový model sportovního odvětví.2. Institucionální a organizační začlenění sportu v České republice a EU.Klíčové oblasti institucionálního rámce. Subjekty působící ve sportu a jejich ekonomická charakteristika.3. Obecné aspekty financování sportu z veřejných a soukromých zdrojů.Zdroje financování sportu a jejich příjemci. Specifické faktory financování - státní, municipální a soukromé zdroje.4. Mikroekonomické aspekty sportu.Poptávka a nabídka sportovních produktů a služeb. Preference a užitek. Důchodový a substituční efekt ve sportu. Externality a produkční funkce. Mikroekonomická analýza výnosů a nákladů, bod zvratu. Mezní veličiny. Dobrovolnictví a sport z hlediska mikroekonomiky.5. Makroekonomické aspekty sportu v rámci národního hospodářství.Agregátní poptávka a agregátní nabídka. Podíl sportu na HDP. Makroekonomické aspekty sportu. Sport a magický čtyřúhelník.6. Modelové řešení ekonomických dopadů sportu.Obecný input-output model ve sportu. Specifikace vstupů a výstupů. Ekonomické a ekonomicko-externalitní výstupy. Multiplikační a akcelerační efekt v modelu sportu.7. Vyhodnocování ekonomických přínosů sportu.Interdisciplinární model financování sportu. Vyhodnocení komplexu ekonomických a externalitních výsledků. Ekonomicky přímo měřitelné multiplikační faktory sportu. Externalitní multiplikační faktory sportu.8. Externality a sport.Sport, veřejné statky a jejich charakteristika. Pozitivní a negativní externality, jejich specifika.9. Veřejné výdajové programy ve sportu a tělovýchově a jejich možné hodnocení.Veřejné výdajové programy uplatňované ve státní správě a samosprávě. Grantová politika ve sportu. Hodnocení hospodárnosti, efektivnosti a účinnosti výdajových programů. Metody nákladově užitkové. Programové financování ve sportu.10. Alternativní přístupy k financování sportovní infrastruktury municipalit. Koncepční rozhodování o míře institucionální a neinstitucionální podpory sportu - výdajová flexibilita. Nová terminologie. Rozlišení grantové podpory a grantové politiky a jejich význam.11. Případové studie z praxe.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu student:- rozumí základním ekonomickým souvislostem a vztahům ve sportovních organizacích;- rozumí rozhodujícím aktivitám (hlavní a vedlejší činnost) nepodnikatelských subjektů;- dokáže ekonomicky interpretovat dosažené výsledky a užitky (externality);- umí rozlišit krizové ekonomické stavy subjektu;- dovede stanovit opatření k efektivnímu řízení neziskově orientovaného subjektu;- rozumí programové grantové politice ve sportu.

Literatura

Howard, Crompton. (2004). Financing Sport. Morgantown : Fitness Information Technology. Hodaň B., Hobza, V. (2010). Financování tělesné kultury jako složky občanské společnosti. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci. Andreff, W. (2006). Handbook on the economics of sport. Cheltenham: Edward Elgar. Wilson, R. (2011). Managing sport finance. London ; New York, N.Y.: Routledge. Downward, P., Dawson, A., Dejonghe, T. (2009). Sports economics. Oxford, UK. Hobza, V. (2006). Základy ekonomie sportu. Praha, EKOPRESS.

Požadavky

Zvládnutí zkušebního testu, oveřujícího komplexní orientaci studenta ve všech oblastech ekonomie sportu, vč. zásad programově řízené grantové politiky.

Garant

doc. Ing. Vladimír Hobza, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Hobza, Ph.D.