Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie přírody (KRL / FILP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / FILP - Filosofie přírody, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příroda, přirozenost, fysis2. Kosmogonie a kosmologie3. Svět a přirozený svět, jednotlivina, tvar, vznik4. Prostor a hmota5. Čas6. Evoluce, vědomí7. Ekologická etika, lesní moudrost, přírodní výchova

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:- rozumí rozdílu mezi zkušeností "v originále", "v první osobě" a zkušeností společensky, symbolicky, konceptuálně či jinak kulturně zprostředkovanou - je schopen s tímto rozdílem alespoň elementárně pracovat na půdě vlastní zkušenosti - chápe, že poznatky přírodních věd jsou zprostředkovaným typem zkušenosti, který původně vychází ze zkušenosti "v první osobě" a vždy na ni odkazuje- student je schopen rozvíjet i jiná, ne-vědecká pojetí přírody, zejména na základě četby vybrané literatury a vlastní zkušenosti z pobytu v zimní přírodě

Literatura

Michálek, J. (1995). Co je filosofie?. Praha : ISE. Kratochvíl, Z. (1994). Filosofie živé přírody. Praha: Herrmann a synové. Kamarýt, J. (1997). Kapitoly o filosofii přírody. Praha: Filosofia. Neubauer, Z. (2004). O Přírodě a přirozenosti věcí. Praha: Malvern. Sheldrake, R., & Hebelka, A. (1994). Tao přírody: znovuzrození posvátnosti přírody ve vědě. Bratislava: Gardenia.

Požadavky

Předmět probíhá v rámci kurzu v zimní přírodě KRL/KPZP5. Požadavkem na studenty je sepsání eseje na zadané téma na základě četby vybrané literatury a její prezentace na kurzu KPZP5. Dále studenti řídí navazující diskuzi a účastní se diskuze nad esejemi dalších studentů.

Garant

prof. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D.Mgr. Jakub Svoboda

Vyučující

prof. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D.Mgr. Jakub Svoboda