Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jezdectví (KRL / JEZDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / JEZDE - Jezdectví, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s historií a filozofií jezdecké turistiky.2. Základní péče o koně, výstroj a výzbroj pro jízdu na koni, bezpečnostní standardy.3. Zdraví a nemoci koní, krmivo, základní plemena.4. Základy jízdy v kroku (správný jezdecký posed, jízda přímo, změna směru, zastavení apod.).5. Základy jízdy v klusu (pracovní, lehký klus střední).6. Vyjížďka do terénu.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:-ovládá základní prvky jízdy na koni;-je schopen samostatně pracovat v prostředí stáje a jízdárny;-ovládá základní péči o koně a využívá specifické pomůcky pro úklid stáje;-orientuje se v odborné terminologii;-respektuje a dodržuje bezpečnost práce;-využívá bezpečnostní pomůcky a eliminuje zdravotní rizika.

Literatura

Green, L. (2002). Abeceda jezdectví. Praha: Euromedia Group - Ikar. Higgins, G., & Martin, S. (2012). Horse anatomy for performance: [A practical guide to training, riding and horse care]. Newton Abbot: D&C. Higgins, G., & Martin, S. (2009). Koně a jejich pohyb: unikátní vizuální průvodce biomechanikou koňského těla. Praha: Metafora. Přikrylová, J., & Husáková, T. (1995). Koně: velká kniha o chovu a výcviku koní. Praha: Cesty. Paalman, A. (2006). Skokové ježdění: výcvik koně a jezdce pro skokový sport, parkurové ježdění, stavba parkuru. Praha: Brázda. Raynor, M. (2006). The horse anatomy workbook: A learning aid for students based on Peter Goody s classic work, Horse Anatomy. London: J.A. Allen. Hartley Edwards, E., & Kholová, H. (1993). Velká kniha o koních. Bratislava: Gemini.

Požadavky

Předpokladem absolvování je aktivní účast při všech aktivitách na kurzu, odpovídající úroveň zvládnutí jízdy na koni a péče o koně, test teoretických znalostí.

Garant

RNDr. Jiří KratochvílMgr. Rudolf Rozsypal

Vyučující

RNDr. Jiří KratochvílMgr. Rudolf Rozsypal