Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová evidence (KRL / KDAEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KDAEV - Daňová evidence, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy a legislativa vztahující se k daňové evidenci podnikatele. Daňové přiznání.1. Předmět daňové evidence (základní pojmy DE, rozdíly mezi systémem podvojného účtování a vedení daňové evidence, přehled základních pojmů vztahujících se k daňové evidenci.)2. Daňová evidence a její vymezení v zákoně o daních z příjmů. (typy příjmů fyzické osoby, vymezení pojmů plátce a poplatník. Pohled zákona o daních z příjmů na výdaje s vlivem na základ daně a výdaje neuznatelné jako daňový výdaj. Kapitálové příjmy v daňové evidenci. Odečitatelné položky, položky snižující základ daně, slevy na dani).3. Daňová evidence a DPH (vymezení pojmů vztahujících se k dani z přidané hodnoty - problematika místa plnění, data uskutečnění zdanitelného plnění, povinnosti plátce daně z přidané hodnoty, princip daně z přidané hodnoty v rámci jejího koloběhu b´v národním hospodářství).4. Daňová evidence a zákon o silniční dani (vymezení základních pojmů vztahujících se k dani silniční, možnosti evidence motorového vozidla v rámci DE a povinnosti podnikatele v této souvislosti. Problematika cestovních náhrad, knihy jízd, použití paušálu na auto v rámci DE a používání auta, které není zařazeno v obchodním majetku).5. Daňová evidence a daňový řád, zákon o omezení plateb v hotovosti. (Povinnosti podnikatele, který není účetní jednotkou, lhůty, sankce, a další povinnosti vyplývající z jednotlivých zákonů, které tvoří rámec daňové evidence)6. Evidence závazků a pohledávek (Průběžná evidence závazků a pohledávek v průběhu kalendářního roku, inventura pohledávek a závazků ke konci roku, rozdíly v evidenci pohledávek a závazků při přechodu na paušální uplatnění výdajů procentem z příjmů z hlediska jejich vlivu na základ daně).7. Evidence drobného majetku, zásob a materiálu (metody evidence zásob, inventární karty, inventarizace v průběhu a na konci roku, pojmy manko a přebytek a způsob jejich zúčtování v daňové evidenci s ohledem na jejich vliv na základ daně).8. Evidence dlouhodobého majetku (oceňování majetku v daňové evidenci,princip uplatňování nákladů prostřednictvím daňových odpisů, prolematika účetních odpisů, rovnoměrné a zrychlené odpisování - způsob výpočtu, rozdíly mezi pojmy oprava a technické zhodnocení a způsob odpisování technického zhodnocení).9. Evidence časového rozlišení (problematika leasingu v daňové evidenci)10.Mzda a její výpočet (povinnosti zaměstnavatele vzhledem k ostatním institucím, výpočet mzdy, rozdíly mezi dohodou o provedení práce, dohodou o pracovní činnosti a pracovním poměrem na plný úvazek, prohlášení poplatníka, slevy na dani a pojistné na sociální a zdravotní pojištění).11. Uzavření daňové evidence, inventury, dílčí základy daně, výpočet daně12. Přiznání k silniční dani, Přiznání k dani z přidané hodnoty, Přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Získané způsobilosti

Student umí vysvětlit základní pojmy vztahující se k daňové evidenci a dokáže vést daňovou evidenci začínajícího podnikatele. Orientuje se v legislativě vztahující se k dani z příjmů fyzických osob, k dani silniční a dani z přidané hodnoty. Má znalosti potřebné pro založení firmy jako OSVČ. Dokáže zpracovat podklady daňové evidence do závěrky a správně vyplnit přiznání k dani z příjmů fyzických osob a dani silniční. Má přehled také v problematice cestovních náhrad, evidenci zásob a legislativě, která tvoří rámec pro podnikání fyzických osob.

Literatura

Bartková, L. (2009). Daňová evidence. Olomouc: UP v Olomouci. Hnátek M., Zámek D. Daňové a nedaňové náklady 2012. Praha. Bartková, L. (2006). Ekonomika a legislativa podnikání. Olomouc: UP v Olomouci. Mrkosová, J. (2006). Účetnictví pro začátečníky. Brno. Vyhláška č. 379/2011 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2012. Vyhláška č. 429/2011 Sb., o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení průměrné ceny pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad. Zákon č. 235/2004 Sb.:Zákon o dani z přidané hodnoty . Zákon č. 245/2004 Sb. o omezení plateb v hotovosti. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, část sedmá, Náhrada výdajů poskytovaných zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce. Zákon č. 280/2009 Sb. daňový řád. Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád . Zákon č. 586/1992 Sb. Zákon o daních z příjmů . Zákon č.16/1993 Sb., o dani silniční. Křemen B. 100 legálních daňových triků 2012. Praha.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečného vědomostního testu. Zpracování daňového přiznání.

Garant

Ing. Lenka Bartková

Vyučující

Ing. Lenka BartkováIng. Lenka Bartková