Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie I. (KRL / KEKN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KEKN1 - Ekonomie I., Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata:1. Makroekonomické veličiny a sport (vliv TK na magický čtyřúhelník)2. Makroekonomické modely a makroekonomický model sportu3. Multiplikační makroekonomické procesy, externality a sport a velké sportovní akce4. Veřejná ekonomie, veřejné rozpočty, alokace a distribuce veřejných zdrojů ve vztahu k financování sportu5. Veřejné statky a jejich financování státním rozpočtem a místními rozpočty, rozpočtové určení daní6. Veřejné finance a měnová politika a jejich vliv na financování sportu, cíle měnové politiky a vztah měnové a rozpočtové politiky7. Interakce poptávky a nabídky, preference v aplikaci na municipální sport8. Příjmy a náklady mikroekonomického subjektu v aplikaci na sportovní subjekty, mezní veličiny9. Produkční funkce vč. externalit u neziskových sportovních organizací, důchodový a substituční efekt v aplikačních příkladech

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni abstrahovat ekonomické výsledky sportovních ziskových a neziskových subjektů v rovině makro- a mikroekonomické, pochopit ekonomickou podstatu dotací do sportu a rekreaci, činit rozhodnutí, která souvisí s podporou veřejného statku v souvislosti se znalostí zásadních otázek veřejné ekonomie a veřejných financí. Studenti budou schopni koncipovat parametricky hodnocenou grantovou soutěž a hodnotit ji alikvotními analytickými metodami (CBA, BUA, MCA, atd.)

Literatura

Frank, H., Bemanke, B. Ekonomie. Praha, Grada Publishing, 2002. Rubin, I. The Politics of Public Budgeting. Washington, CQ Press, 2010. Pospíšil, R. Veřejná ekonomika - současnost a perspektiva. Praha, Professional Publishing, 2013. ISBN 978-80-7431-112-3.Hamerníková, B., Maaytová, A. Veřejné finance, 2., aktualizované vydání. Praha, Wolters Kluwer, 2010. ISBN 978-80-7357-497-0.Andreff, W., Szymanski, S. Handbook on the Economics of Sport. Massachusetts, EEP Inc., 2005.

Požadavky

Studium 20 tematických okruhů z distanční opory - E-Learning (viz LMS Unifor).8 individuálních krátkých úkolů prověřujících klíčové znalosti. Kontrola vypracovaných úkolů v LMS Unifor; hodnocení bodovou škálou A-F (individuální komunikace).

Garant

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Hobza, Ph.D.doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.