Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie (KRL / KEKON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KEKON - Ekonomie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ekonomie a její specifikace na makro a mikroekonomii. Veřejná ekonomie a institucionální ekonomie.2. Historie a vývoj základních ekonomických teorií.3. Mikroekonomie: nabídka, poptávka, elasticita, mezní veličiny (pojmy). Příklady z praxe.4. Náklady a jejich analýza. Fixní a variabilní náklady, mezní veličiny a jejich implikace.5. Charakteristika firem: malé a velké podniky, monopol, oligopol, antimonopolní politika.6. Mikroekonomická úloha vlády.7. Mzdy, renta, zisky: nerovnost, přerozdělování důchodů.8. Hrubý a čistý národní produkt, produktová a důchodová metoda výpočtu GDP.Alternativní přístupy: NEW9. Agregátní veličiny v ekonomice: agregátní poptávka a nabídka, vliv na GDP.10. Hospodářský růst a inflace, magický čtyřúhelník.11. Stát a ekonomika. Stabilizační a stimulační funkce.12. Peníze a komerční bankovnictví.13. Fiskální a monetární politika vlády. Příklady z praxe.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu student:- rozumí bazickým ekonomickým souvislostem a vztahům a na základě toho je schopen činit ekonomická rozhodnutí;- rozumí hospodářským zásahům vlády a její návazné politice;- umí ekonomicky interpretovat firemní náklady, výnosy a zisk;- umí rozlišit makro- a mikroekonomické aspekty procesů v ekonomických subjektech;- chápe podstatu ekonomických zákonů (daně, veřejné statky, vládní intervence atd.)

Literatura

Holman, R. (2006). Ekonomie. Praha: C.H. Beck. Frank, R., Bernanke, B. (2003). Ekonomie. Praha: Grada Publishing. Andreff, W. Handbook on the economics of sport. Cheltenham: Edward Elgar, 2006. ISBN 1-84376-608-6.Hobza, V., Assenza, D., & Zlámal, J. (2006). Základy ekonomie: studijní texty pro denní studium na vysokých školách neekonomického zaměření. Olomouc: Univerzita Palackého.

Požadavky

Zápočtový test z makro a mikroekonomické problematiky v rozsahu probraného učiva.

Garant

doc. Ing. Vladimír Hobza, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Hobza, Ph.D.doc. Ing. Vladimír Hobza, Ph.D.