Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz pobytu v let. přírodě 2-vod.turist. (KRL / KKPL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KKPL2 - Kurz pobytu v let. přírodě 2-vod.turist., Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Táboření a sebeobsluha v letní přírodě.2. Orientace v terénu, vodácká mapa, kilometráž.3. Plánování a organizace vodácké túry.4. Prohlubování vodáckých dovedností na proudící vodě.5. Bezpečnostní aspekty vodní turistiky.6. Přírodní a umělé překážky na řece, taktika sjíždění.7. Rekreační potenciál řeky a jejího okolí.8. Kulturně poznávací činnost.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen:-naplánovat vhodnou vodáckou trasu s využitím kilometráže, vodáckých map a vodáckých serverů-respektovat dodržování bezpečnostních standardů jízdy na vodních tocích do obtížnosti WW2-zvládat techniku a taktiku jízdy na turistické kanoi a kajaku na vodním terénu do obtížnosti WW2-zvládat tábornické dovednosti spojené se sebeobsluhou v odloučení od civilizace s respektováním ekologických pravidel-využívat veškerého potenciálu jak přírodního prostředí, tak kulturního bohatství dané oblasti pro organizaci volnočasových aktivit-eliminovat zdravotní rizika hrozící při provozování této rekreační aktivity

Literatura

Ptáček, P. (2006). Bezpečně na tekoucí vodě. V Ústí nad Labem: Albis international. Collins, L., Ruse, D., & Knowles, P. (2005). Canoe and kayak games: 250 best paddle sport games. Keswick: Rivers publishing. Goodwin, R. (2011). Canoeing. Caernarfon: Pesda Press. Jacobson, C., & Moen, C. (2007). Canoeing & camping: Beyond the basics. Guilford, Conn: FalconGuides. Zeller, J. A. (2009). Canoeing and kayaking for people with disabilities. Champaign, Ill: Human Kinetics. Westwood, A., & Villecourt, P. (2012). Canoeing: The essential skills and safety. East Petersburg, Pa: Heliconia Press. Bílý, M., Kračmar, B., & Novotný, P. (2001). Kanoistika: technika jízdy, rafting, extrémní terény. Praha: Grada. Jančar, V., & Novák, I. (1998). Kilometráž českých a moravských řek: vodácký průvodce. Zlín: SHOCart. Bechdel, L., & Ray, S. (2009). River rescue: A manual for whitewater safety. Asheville, NC: CFS Press. Mattos, B., & Middleton, A. (2012). The kayaking handbook: A beginner s guide. London: Apple. Jančar, V., & Novák, I. (2005). Vodácký průvodce Česko. Vizovice: SHOCart. Štranc, J. (1973). Vodní turistika: pro cvičitele II. třídy. Praha: Olympia. Ferrero, F., & Collins, L. (2006). White water safety & rescue. Caernarfon: Pesda Press.

Požadavky

Aktivní účast při všech aktivitách na kurzu, zvládnutí jízdy na turistické kánoi a turistickém kajaku na klidné a mírně tekoucí vodě, zvládnutí turistických a tábornických dovedností včetně pohybu a orientace v terénu, účast na projektu, seminární práce.

Garant

Mgr. Rudolf Rozsypal

Vyučující

RNDr. Jiří KratochvílMgr. Rudolf Rozsypal