Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz pobytu v zimní přírodě 4 - Skialp (KRL / KKPZ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KKPZ4 - Kurz pobytu v zimní přírodě 4 - Skialp, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vybavení pro skialpinismus a freeride snowboarding se sněžnicemi2. Chůze na lyžích a sněžnicích v alpském terénu3. Freeriding - jízda na lyžích a snowboardu ve volném terénu4. Sníh a procesy, které mají vliv na stabilitu sněhové pokrývky5. Příprava a plánování zimní túry6. Lavinové vyhledavače7. Ostatní lavinové vybavení8. Specifika první pomoci v zimních horách9. Záchrana osob zasypaných lavinou10.Realizace cvičné záchranné akce11. Geografie12. Osobnostní a sociální aspekty skialpinismu13. Ekologické aspekty skialpinismu

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování kurzu: - mít osvojeny základní praktické dovednosti pro prevenci stržení lavinou a úrazů v horách- připraven prakticky použít poznatky o bezpečnosti vzhledem k proměnlivosti situací v zimních horách- ovládat základy výstupu a sjíždění na lyžích či sněžnicích a snowboardu ve volném alpském terénu- ovládat základy orientace v zimních horách- umět používat lavinové vybavení

Literatura

Hejl, I. Nebezpečí v horách. Lysá n. L.: Alpy, 1995. ISBN 808561376X.Pohl, W., Schellhammer, Ch. Skialpinismus a Skitouring - základy skialpinismu. Praha: Altituda, 2004. ISBN 80-86743-09-8.Siegert, A. & Roehle, H. Skibergsteigen. Alpin-Lehrplan IV. Mnichov: BLV, 1991. Ďoubalík, P. Sněhové laviny. Dobrodruh, 1, 6-7., 1998. Bonatti, W., & Marshall, R. (2001). The mountains of my life. New York, N.Y: The Modern Library. Messner, R. (1995). Třináct zrcadel mé duše. Praha: Brána. Bonatti, W., & Kýška, Š. (1967). Vrchy, moje vrchy. Bratislava: Šport.

Požadavky

1. Demonstrace zvládnutí základů výstupu a sjíždění v mírně obtížném alpském volném terénu2. Aktivní účast na výcviku3. Demonstrace základních dovedností a znalostí v oblasti lavinové prevence4. Zpracování závěrečné zprávy shrnující vlastní zkušenost z kurzu o 500 slovech5. Týmové zpracování a prezentace workshopu či přednášky na dohodnuté téma na kurzu (např. vybavení, meteorologie, geografie, zdravotní rizika, první pomoc,...)

Garant

Mgr. Luděk Šebek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Hoffmannová, Ph.D.Mgr. Luděk Šebek, Ph.D.