Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz pobytu v letní přírodě 4 - Rafting (KRL / KPLP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KPLP4 - Kurz pobytu v letní přírodě 4 - Rafting, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student se seznámí se základními plavidly využívaných pro sjíždění obtížnějších toků se zaměřením na nafukovací plavidla (dvoj a vícemístné rafty).Praktická část - nácvik techniky jízdy a ovládání plavidla na mírné až středně obtížné vodě (umělé slalomové dráhy i přírodní terény do obtížnosti WW IV. Součástí je nácvik dovedností nutných pro vodní záchranu a základy canoningu.V teoretické části získají cestou odoborných přednášek poznatky o historii kanoistiky a raftingu a jejich vývojových trendech, dlší zaměření je na technologii a materiály, dále teorie techniky a metodiky nácviku jízdy, charakteristiku vodních terénu a jejich nebezpečí a bezpečnostní standardy.

Získané způsobilosti

Studenti po absolování výuky získají předpoklady pro organizování a vedení akcí na vodě do obtížnosti WW III - středně těžká. Při prokázání opdovídající úrovně teoretických znalostí a zejména dovedností na divoké vodě mohou získat záladní licenci - instruktor (školní) vodní turistiky.

Literatura

Ptáček, P. (2006). Bezpečně na tekoucí vodě. V Ústí nad Labem: Albis international. Bílý, M., Kračmar, B., Novotný, P., & Kračmar, B. (2001). Kanoistika: technika jízdy, rafting, extrémní terény. Praha: Grada. Procházka, V., & Rakoncaj, J. (1990). Horolezectví. Praha: Olympia. Bechdel, L., & Ray, S. (2009). River rescue: A manual for whitewater safety. Asheville, NC: CFS Press. Škranc, J. (1989). Vodní turistika - učební texty pro cvičitele vodní turistiky II. třídy. Praha: Olympia. Doležal, T. (1991). Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha: Karolinum.

Požadavky

Aktivní účast při všech aktivitách na kurze, odpovídající úroveň zvládnutí jízdy na kánoii a raftu na klidné, mírné proudící vodě i středně obtížných terénech, zvládnutí turistických (vysokohorská turistika) a tábornických dovedností včetně pohybu a orientace v terénu, seminární práce

Garant

RNDr. Jiří Kratochvíl

Vyučující

RNDr. Jiří KratochvílMgr. Rudolf Rozsypal