Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikatelství (KRL / KPOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KPOD - Podnikatelství, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podnik a podnikání. Vymezení podnikatel, OSVČ, vlastník, manager.Druhy a formy podnikání, živnosti, firmy.Malá a střední podnikání v ČR.Zahájení podnikatelské činnosti. Založení a vznik firmy.Průběh podnikatelské činnosti. Vztahy s úřady, bankami, FÚ, VZP, OSSZ.Podnikatelský plán, daně, účetní agenda.Podpora podnikání u nás. Instituce pro podnikatele. Hospodářská komora, podnikatelské asociace.Provozní aspekty podnikání.Franchising jako způsob podnikání.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu:1)ovládá základní principy založení a vedení vlastní firmy2) ví, jak si vyřídit živnostenské oprávnění a co vše k tomu potřebuje3)zvládá jednání na úřadech spojeních s podnikáním (OSSZ, VZP, FÚ)4)chápe principy vedení daňové evidence a placení daní z příjmů z podnikání5) umí zařídit další záležitosti související s provozem své firmy.

Literatura

Veber, J., & Srpová, J. (2008). Podnikání malé a střední firmy. Praha: Grada. Schwartzhoffová, E. (2010). Podnikání v rekreologii. Olomouc: Univerzita Palackého. Srpová, J., & Řehoř, V. (2010). Základy podnikání: teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. Praha: Grada Publishing.

Požadavky

Účast na minimálně jedné přímé výuce.Úspěšné absolvování písemného testu.Zkušební okruhy:1. Podnik, podnikatel, podnikání, OSVČ, FO, PO 2. Živnostenské podnikání 3. Malé a střední podnikání 4. Franchising 5. Podnikatelský plán 6. Personální a mzdová agenda 7. Zdravotní a sociální pojištění 8. Instituce pro podnikatele - poradenství a kontrola 9. Provozní aspekty podnikání 10. Daně a místní poplatky, daňová evidence/účetnictví

Garant

Ing. Eva Schwartzhoffová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Schwartzhoffová, Ph.D.Ing. Eva Schwartzhoffová, Ph.D.