Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rekreologie 1 (KRL / KRE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KRE1 - Rekreologie 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů a definic: rekreace, rekreologie, volný čas, pohybová aktivita, životní styl, životní způsob, kvalita života, význam a funkce rekreace a volného času2. Volný čas v kontextu historického vývoje, základní klasifikace volnočasových činností, současné vývojové trendy v oblasti volného času, volný čas a jeho význam u různých věkových skupin3. Životní styl a zdraví, tendence vývoje v současné společnosti, základní charakteristika a výskyt onemocnění souvisejících s životním stylem, podpora pohybové aktivity a její význam ve volném čase4. Pohybová aktivita, tendence vývoje v ČR a zahraničí, souvislosti a vztahy k životnímu stylu a volnému času, doporučení pro PA5. Sedavé chování, tendence vývoje v ČR a zahraniční, rizika u různých věkových skupin, souvislosti a vztahy k životnímu stylu a volnému času, pasivní trávení volného času6. Optimalizace životního stylu, základní modely a intervence, rekreace, pohybová aktivita, zdraví, prevence7. Volný čas v kontextu veřejné politiky, volný čas a komunální politika, vytváření podmínek pro aktivní trávení volného času, komunální rekreace a základní principy řízení volného času v obcích8. Typologie zařízení pro volný čas, parky, otevřené prostory, dětská hřiště, volnočasová centra, současný stav a tendence vývoje9.Podnikové wellness, programy podpory zdraví na pracovišti, rekreace jako kompenzace pracovní zátěže

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen odborné diskuse a argumentace (písemnou i ústní formou)v klíčových tématech dle obsahu předmětu.

Literatura

Hofbauer, B. Děti, mládež a volný čas. Praha, 2004. ISBN 80-7178-927-5.Kalman, M., Sigmund, E., Sigmundová, D., Hamřík, Z., Beneš, L., & Csémy, L. Národní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků: na základě mezinárodního výzkumu uskutečněného v roce 2010 v rámci mezinárodního projektu "Health behaviour in school-aged children: WHO collaborative cross-national study (HBSC)". Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN 978-80-244-2983-0.Kalman, M., Hamřík, Z., & Pavelka, J. Podpora pohybové aktivity: pro odbornou veřejnost. Olomouc: ORE-institut, 2009. ISBN 978-80-254-5965-2.Hodaň, B., & Dohnal, T. Rekreologie. 2., upr. a rozš. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-244-2197-1.

Požadavky

Zkouška z předmětu probíhá formou písemné eseje na zadané téma.

Garant

Mgr. Zdeněk Hamřík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeněk Hamřík, Ph.D.